От х:

Днес в x:

Тютюнджии скочиха на кмет, забранил им протеста

Бившия полицай Живко Желев към кмета Лисков: "Познаваш ли ме?!!"

Тютюнопроизводители, събрали се на протест в Харманли, почти се сбиха с кмета на общината Михаил Лисков. Събралото се множество от гневни земеделци поиска от Лисков да се яви на сборното им място, градската автогара, и да даде обяснение защо вчера им разрешил протеста в 16 часа, а в 23 часа го отменил. Според тютюнджиите, това обрича протеста на нулево внимание- не могат да блокират път, нито да смутят ежедневието на хората. Част от дошлите на протеста дори си мислиха, че ще „тръгнат по магистралата”. Нищо подобно нямаше шанс да се случи, при наличие на над 200 жандармеристи и още стотина полицаи обградили отвсякъде тълпата тютюнджии.

„Казаха ми за 2000 души, затова си подготвих и резерв”, лаконично коментира замдиректорът на ОДП Хасково Ангел Цанков. С палки и бронежилетки, хората му следяха отблизо ситуацията, но без да предприемат действия.

Протестиращите не надвишаваха 500 души. Ръководителите на митинга се кълняха за поне 1 500. Другите били по крайпътните капанчета в търсене на топли напитки. Лидерите обаче бяха гласовити като за 10 хиляди. Най-яростни бяха бившия полицай от Свиленград Живко Желев, който обвиняваше местната власт за проваляне на протеста и шефовете на асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев и Асен Кючуков.


Михаил Лисков бе заклещен от стотици бесни производители

Именно Филев предизвика екшъна като грабна мегафона и започна да преразказа разговорите си с Лисков по разрешението на протеста. Кметът между другото бе дошъл и слушаше с досада. Когато Филев стигна до „Лисков ми каза, внимавай за СРС-та…” градоначалника побесня и посегна да избута мегафона от устата на оратора. Желязния рупор болезнено фрасна по устата Филев, но той не го пусна. Лисков усети че става за резил и понечи да се измъкне назад. Тълпата обаче се хвана за ръце и го обгради с жив плет от тела. Кметът реши да обяснява:

„Нищо не съм ви забранявал. Режимът е уведомителен-ето провеждате си митинга. Не мога обаче да ви пусна на магистралата, човек ли искате да пострада?! Стига сте си измивали ръцете с мен” повтаряше той. Накрая успя да се измъкне от множеството. Допълни че жандармите и полицията била не негова, а „държавна” работа.


Асен Кючуков: "Ние сме 300 хиляди. Искаме парите си"

На мястото нямаше повече от 400-500 души

Които нямаха никакъв шанс срещу 200 полицаи и жандармеристи

След това протеста продължи по същество.

„Започнаха да ни делят на наши и ваши. ДПС имали среща с правителството и сега ще кажат че те спечелиха 70-те милиона, които правителството ни обеща. А ние ги извоювахме. Нямаме нищо общо с ДПС”, категоричен бе Асен Кючуков.

След много приказки се случиха две неща. Бе представена декларация с искане до министърът на земеделието Мирослав Найденов, за възстановяване на националните доплащания/ премии/ за килограм тютюн, въпреки че от миналата година се знаеше че субсидиите отпадат. „Ние сме 300 000 в България” допълни Кючуков, без да стане ясно в какъв контекст вади тая цифра.

Второто нещо е че все пак бе намерен виновник за неволите на тютюнджиите. Това не е Бойко, ГЕРБ, че дори и полицията. Журналистите са- не ги отразявали както трябва. Затова протестиращите ще си правят своя телевизия.

Г.Христов

Протестиращите бяха набутани в локалното. Международния път Е-80 остана отворен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини