От х:

Днес в x:

Новото мнозинство подкрепи старото само за хепатита

Д-р Янакиев е доволен че ГЕРБ застана зад гърба му

Безплатната ваксина на учениците срещу хепатит А бе единствената точка по която новото мнозинство в Общинският съвет подкрепи предложение на „старото“. По всички останали точки се разгоряха жестоки дебати, а предложенията се гласуваха ан блок „за“ или „против“, зависи от вносителя.

Предложението имунизацията на 10-класниците в Хасково да се поеме финансово от общината обаче бе внесено от д-р Марио Янакиев, който бе от групата подкрепяща решенията на настоящата власт в общината. Този път опозицията гласува „за“. 42 хиляди лева ще бъдат заделени за поставяне на ваксината на 1160 десетокласника от хасковските училища. Това обаче ще е само за първа игла. 6 месеца по-късно трябва да се направи реимунизация, като идеята е тя да се поеме от родителите. Дозата обаче струва към 50 лв и доста родители няма да могат да си я позволят, изразиха опасения от ГЕРБ. Директорката на гимназията по Туризъм Пенка Георгиева обаче предложи реимунизацията на десетокласниците да се поеме от делегираните бюджети на училищата.

Изборът на възрастта-16 годишни /десетокласници/ се обяснява с периода на действие на ваксината. Идеята е децата да получат завършен имунитет като влезнат в най-активната си възраст-около 25 години. Именно 20 и 30-годишните бяха най-тежко ударени от хепатитната вълна която заля Хасково от декември-януари.

Вторият факт който е натежал е, че за 16-те години са последната възраст когато може да се закупи и използва детска ваксина, която е на по-преференциална цена, обясни вносителят д-р Янакиев.

Имунизацията на децата евентуално може да започне през новата учебна година, от септември. До тогава трябва да бъде обявена и изпълнена обществена поръчка за доставка на ваксината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини