От х:

Днес в x:

Намериха опасни биберони в хасковски бебешки магазини

3 бебешки магазини, два в Хасково и един в Свиленград са продавали опасни за здравето на бебето биберони, на изключително популярната италианска фирма за бебешки продукти Чико. В каучукът на бибероните са открити канцерогенните нитрозиращи амини, надвищаващи 1.6 пъти максимално допустимата концентрация.

Констатацията е на немска лаборатория, която е изследвала по сигнал продукта. ЕС известява България за опасността чрез системата за бързо оповестяване RAPEX.

Рутинната проверка на хасковската здравна инспекция обаче изненадващо открива, че такива биберони се продават и в местните магазини. Канцерогенните залъгалки са иззети и унищожени. Магазините обаче не подлежат на санкция, такава е за фирмата вносител или дистрибутор, а на територията на областта, няма техни представителство.

Нитрозиращите амини са били в концентрация 166 микрограма на литър, при максимално допустими 100. Веществото е разтворимо и лесно може да попадне в храносмилателния тракт на бебето. Въпросните биберони са били за възраст от 0 до N + години-тоест от новородени за вече поотраснали деца.

„При подобна концентрация едва ли ще има въобще някакви пожарения върху детето. “коментира педиатърът д-р Марио Янакиев. Той обаче призна, че мнозинството му пациенти ползват именно с „Чико“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини