От х:

Днес в x:

Шефът на Инфекциозно: 1/3 от болните с хепатит са в тежко състояние

Как да се помогне на болницата в кризата с епидемията от хепатит А умува днес постоянната комисия по здравеопазване към ОбС Хасково. Членовете й се събраха днес на извънредно заседание, на което изслушаха шефа на РИОКОЗ д-р Янев и главната епидемиоложка д-р Иванова, началника на Инфекциозно отделение в МБАЛ д-р Хубенов, представители на здравната каса. „Имаме нужда от игли, чаршафи, дюшеци, консумативи, предпазни маски“, изброи пред общинарите д-р Запрянов, зам. шеф на болницата. От комисията обещаха да помислят как да помогнат на здравното заведение.

„От Здравната каса ни увериха, че ще направят всичко възможно болницата да получи извънредно похарчените пари за лавинообразно растящите болни от хепатит А. Но това ще стане след 10 февруари, когато ще отчетем дейността през януари, а имаме нужда от помощ сега“, допълни д-р Запрянов.

Д-р Янев от РИОКОЗ категорично отхвърли възможността заразата да идва от питейната вода. „Взели сме 36 проби от различни квартали на Хасково. Микробиологичният анализ не показа нищо смущаващо в нито една от тях“, обясни шефът на санитарната инспекция.

„Към момента в Инфекциозно отделение има 107 болни с хепатит А, 17 от тях са в интензивния сектор“, докладва шефът на отделението д-р Хубенов. „Близо една трета от пациентите са в тежко състояние. 57 от болните са от община Хасково. От 1 януари до днес в Инфекцията са приети 63-има и са изписани 49 пациенти“, допълни д-р Хубенов.

Той очерта и профила на болните. „Две трети от болните са мъже от 20 до 52 години, работещи, употребяващи алкохол. Две трети от болните жени също употребявали алкохол“. Това показвало, че мнозинството от пациентите били с предварително увреден черен дроб. „Сред болните няма нито един ром. Както и нито един чужденец“, каза още д-р Хубенов.

„Не можем да посочим със сигурност източника на заразата“, категорични бяха медиците. „Тогава е мистерия“, обяви общинският съветник Емил Георгиев.

Лекарите се обединиха около тезата, че обявяването на епидемия няма да помогне с нищо за ограничаване на заразата.

За утре е насрочена извънредна сесия на ОбС Хасково и ако комисията по здравеопазване успее да формулира някакви предложения, те може да се гласуват и приемат веднага.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини