От х:

Днес в x:

„Кворум има, но гости няма“: Нито един главен прокурор не се яви в комисията за Мартин Божанов

Кворум има, но гости няма“, с тази реплика на председателя на временната комисия за проучване на факти около влиянието на Мартин Божанов - Нотариуса Никола Минчев обобщи ситуацията 10 минути след началото на насроченото за днес заседание. На него трябваше да бъдат изслушани двама бивши главни прокурор - Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов.


Нито един от тях не се яви - Гешев съобщи още миналата седмица, че има пътуване, но би се явил и призова да бъде поканен отново. Сарафов и Цацаров уведомиха около половин час преди началото на заседанието, че няма да присъстват. За разлика от предишното заседание, този път депутатите от ГЕРБ и ДПС присъстваха в залата и кворум имаше.


Аргументите на Сарафов са, че именно под негово ръководство прокуратурата предприела „действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние“. Той дава примери с проверката в Софийска районна прокуратура и поисканото от него уволнение на шефката на СРП Невена Зартова. Сарафов обяснява, че няма да се яви пред комисията, защото Конституцията не му дава право да предоставя детайли по конкретни преписки и досъдебни производства. Той дори обяснява, че може да попадне под наказателна отговорност, ако разгласи материали от разследванията.


Цацаров, който говори по темата пред Висшия съдебен съвет и отрича да познава Мартин Божанов - Нотариуса, също изтъква това като аргумент и казва, че: „От начина на провеждане на заседанията, остава усещането, че не се търси разкриването на обективната истина, а цели само изява на определени депутати“, казва още бившият главен прокурор.

„Наблюдава се едно засилване на поканените лица да не присъстват, може би защото настоящата легислатура е на доизживяване, защото има около два месеца живот. Никой не може да докараме насила“, отговори Минчев на въпрос от депутата от БСП Атанас Зафиров кога ще се проведе нормално заседание.


Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ предложи и тримата да бъдат поканени отново на заседание в рамките още на тази седмица.


„Вероятно неявяването на тези лица дава отговор на състоянието на прокуратурата у нас“, заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Той заяви, че е изненадан, че „тези лица не уважиха парламента“.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини