От х:

Днес в x:

Хасково пламна в хепатит. 101 в изолатора

Хепатитът коси наред млади и стари

Невиждана хепатитна вълна удари Хасково в последните дни. От 17-ти декември до сега в хасковската МБАЛ са приети 101 пациенти. Потокът претъпка Инфекциозно отделение, преля в Урология, а от вчера 15 души са настанени в бившото Уши нос гърло, на гърба на АГО.

Бумът на заболелите е бил между Коледа и Нова година. 74 от пациентите са от Хасково. Изумителното е, че сред тях почти няма роми, считани за традиционен контингент на жълтеницата. „Млади мъже с добър социален статус между 30 и 40 годишна възраст“ обобщи дежурният инфекционист д-р Красимира Кинова. Жълтеницата коси основно мъже, по-малко жени и почти никакви деца.

Според РИОКОЗ обаче епидемия няма. „Има висока заболеваемост, което е тревожно. Изследваме водоизточници и храна. Раздадени са предписания за действие на всички обществени обекти“ уточни превантивните мерки главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Случаите обаче са без епидемична връзка помежду си, което е необходимо за обявяване на епидемия. Иванова разпъна дори и карта на град Хасково

Македония, Пещера, Георги Кирков, Бяло Море, Червена стена, Атанас Узунов, Кирил и Методи и други артерии имат единични разпръснати случаи на хепатит. Разболели са се само две семейства. Заразените не са от едни и същи трудови колективи.

 „И повече да се увеличат, нищо повече не можем да направим“ констатира д-р Иванова. Стандартните мерки-ограничаване на детските консултации, болнични прегледи, извънредни ваканция са неприложими, защото хепатитът не е въздушно капкова инфекция, която да зависи от струпването на хора. Нарича се болест на мръсните ръце и се предава по фекално орален път. Тоест спира се от висока лична хигиена.

Мийте всичко което ядете и не подлежи на термична обработка, съветват лекарите. Понякога обаче дори и това не помага. Хепатитния вирус е един от най-устойчивите. На 100 градуса издържа повече от 30 минути. Сред един от най-активните дезинфектанти за вкъщи, лекарите препоръчват препарата Тризон.

Какво става в Хасковската болница в последните дни и откъде ни сполетя хепатита вижте в нашия видеорепортаж .

Г.Христов

Болните са с добър социален статус
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини