От х:

Днес в x:

Ресторант „Орфей“ само за непушачи. ХЕИ натисна и другите

Собственикът Николай Траилов/в средата/ подписа връченото му от РИОКОЗ предписание. Ако още се пуши там ще има глоби в хиляди

В ресторант "Орфей" вероятно няма да се пуши въобще. За това призна собственикът Николай Траилов при днешната инспекция на регионалната здравна инспекция как се спазва наредбата за тютюнопушене на обществени места. Според нея ресторантите трябва да имат херметично разделени помещения за пушещи и непушещи.

За непушачи обаче помещението трябва да бъде по-голямо.

„Как виждате да разделя ресторанта на две? Какво масово мероприятие мога да направя. Мога ли да направя сватба?", риторично попита Николай Траилов. Дори и да бъде направено естетически, със стъклена стена, помещението със 120 седящи места ще бъде сведено до две кутийки. По закон Траилов не може да избере ресторанта му да бъде само за пушачи. Може обаче да избере да е само за непушачи.

От днес стартираха масираните проверки на регионалната здравна инспекция на питейните и хранителни заведения в областта. Гратисния период за собствениците да се нагодят към наредбата изтече в края на декември. На теория ХЕИ могат да започнат незабавно с глобите. Засега обаче се издават само предписания. При следваща проверка неизпълнението ще се  санкционира с 1000 до 3 хиляди лева. При рецидив - двойно.

Според новата наредба за тютюнопушенето, обнародвана в брой 98-ми на държавен вестник от 14-ти декември, всяко заведение до 50 квадрата трябва категорично да избере дали е само за пушачи или за непушачи, а ресторантите трябва да държат димящите в напълно изолиран кът. Нещо подобно ще направи собственикът на "Фантазия" Румен Балкански, който е поръчал плексигласова стена с която да раздели заведението си. Трябва да бъде монтирана до 16-ти януари.

По неофициална информация обаче, друг популярен хасковски ресторант - "Хасково", клони към варианта на "Орфей" - само за непушачи. Нито едно хасковско заведение още не е направило инвестиции, с които да се пригоди към изискванията на закона.

Г.Христов

Делегация на Здравната инспекция тръгва на обиколка из заведенията в областта
Ако се раздели, обширния ресторант ще стане две тесни кутийки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини