От х:

Днес в x:

17 °C

Повечето хасковлии не подкрепят идеята непушачите да са с по-дълъг болничен

Повечето от гласувалите в анкетата на Haskovo.net не подкрепят идеята на ВМРО непушачите във фирмите и предприятията да се стимулират с по-дълъг болничен. На въпроса „Подкрепяте ли идеята да се дава повече отпуск на непушачите?“, 287 души или 47,4 % от попълнили анкетата отговарят с „Не, защото е дискриминационно, това е личен избор“ .

„Да, заслужават“ отговарят по темата 284 души, което е 46,9 %. Положителен отговор, но с условия дават 5,6 % от анкетираните. „Да, но ако е неплатен“ са избрали 34 от участниците.

Според бизнеса идеята не е добра и тя не може да бъде стимулираща за работния процес. „Когато бяхме на тристранния съвет с участието на правителството и синдикатите на шега дори имаше коментари, че някой може да поиска другия вариант-да се намали отпуската на пушачите, вместо да се увеличава тази на непушачите. Това предложение не е резонно. Често някои от нещата, които касаят работата се обсъждат и в почивката, докато си запалил една цигара. Дори много пъти въпросите се решават извън офиса, в неформална обстановка.“, смята Янчо Янев, шеф на Хасковската търговско-промишлена палата.

Идеята за по-дългия с два дни платен отпуск за непушачите тръгна от ВМРО. Има и предложение тя да залегне като допълнение в Кодекса за социално осигуряване. Воеводите се мотивираха за предложението си, че чрез него се цели да се допълни тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Въпреки, че в някои предприятия и дори общински администрации, като тази в Смядово,  възможността да ползват по-дълга платена почивка за служителите непушачи дори вече е въведена, като цяло идеята не среща кой знае какво масово одобрение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Шо
  Шопен
  23 -13
  09:46, 29 фев 2020
  Не подкрепят защото българина е завистлив.
  • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Шо
   Шопене-тъпене
   1 -11
   13:01, 29 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Бо
   Бони
   3 -6
   17:03, 29 фев 2020
   Било дискриминаци, щото било личен избор. Да минеш н червено пак е личен избор, но си плащаш глобата, що неревеш че те дискриминират щото е личен избор да минеш на червено
 • 2
  Мо
  Моцарт
  35 -10
  10:05, 29 фев 2020
  Освен че се тровят доброволно и тровят и тези около тях. Точната дума за пушача е "егоист"!
  • Dz
   Dzakardo
   16 -4
   12:39, 29 фев 2020
   Абсолютен
 • 3
  Ст
  Стравински
  34 -10
  10:12, 29 фев 2020
  Съгласен съм с Моцарт.Пушачите са егоистични ко пе ле та.Не се съобразяват нито къде пушат, нито че около тях има бременни и малки деца.Гледат си кефа и изобщо не им пука.
  • Ха
   хасковлия
   0 0
   22:29, 1 мар 2020
   Не им пука, защото държавата ги толерира и им позволява да не спазват закона за забрана на тютюнопушенето на определени места. В колко ресторанта не се пуши?
 • 4
  До
  доктор
  14 -28
  10:58, 29 фев 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Dz
   Dzakarfo
   22 -10
   12:43, 29 фев 2020
   Навсякъде по света профилът на пушача е един- " ниско образован индивид" , разбира се винаги има изключения, точно за да потвърдят тезата.
  • Еб
   Ебач на доктора
   6 0
   00:27, 1 мар 2020
   Докторе какво ще кажеш да ти го начукам докато пушиш?
 • 5
  Мо
  Моцарт
  13 -1
  11:19, 29 фев 2020
  Ти докторе, твоите пациенти с цигари ли им лекуваш нервите, нервните тикове и шизофрении?
 • 6
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 7
  Аз
  Аз
  6 -3
  13:20, 29 фев 2020
  Само не разбрах какво няма да им дават, болнични или отпука??? И ако са болнични за какво са им?
 • 8
  Ко
  Копървийлд
  17 -1
  14:40, 29 фев 2020
  Да пушиш това е голяма простотия!Не само,че се набутваш.
 • 9
  Ме
  Ме
  7 0
  15:44, 29 фев 2020
  Идеята беше за отпуска, не за болнични.....
 • 10
  Ру
  Рустър
  9 -2
  20:13, 29 фев 2020
  Пушачите са глупави по природа, заслужават си съдбата, жалко че вредят на най-близките си, в семейството и на работа.
 • 11
  Ге
  Гешо
  9 -2
  00:33, 1 мар 2020
  Пушачите са супер егоисти. Не се съобразяват и с децата си. Пушат и по заведенията въпреки забраната. Така е като няма кой да изпълнява закона и да събира глоби.
 • 12
  Ан
  Анализатор
  2 -2
  08:04, 1 мар 2020
  Значи какъв е изводът от до тук написаните коментари, ако ги сравним в проценти. Тоест 70% пушачи и 30% не пушачи. Или според класификациите и мненията за пушачите , 70 % от населението са такива, каквито Вие определяте във вашите коментари.
  Е тогава в какво общество живеем!
 • 13
  За
  Защитник
  7 -1
  08:25, 1 мар 2020
  Ало.... Бони, не ни давай несравними примери в случая, кой кого дискриминира някого ,пушача или не пушача. Пушиш, тровиш хората около теб и искаш да се изкараш, че ти си дискриминиран.
  Тук става въпрос за здравето на хората, и не желаем да ви дишаме отровите които бълвате , пък да не говорим, че човек се вмирисва на,НЯМА ДА ГО КАЗВАМ , всеки го знае.
 • 14
  Мр
  Мразещ пушачите
  0 0
  12:24, 2 мар 2020
  мрете вашата майка наркоманска,заради вас съм пасивен пушач.Пушачите са най големите глупаци или мръсници!

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини