От х:

Днес в x:

2 °C

Повечето хасковлии не подкрепят идеята непушачите да са с по-дълъг болничен

Повечето от гласувалите в анкетата на Haskovo.net не подкрепят идеята на ВМРО непушачите във фирмите и предприятията да се стимулират с по-дълъг болничен. На въпроса „Подкрепяте ли идеята да се дава повече отпуск на непушачите?“, 287 души или 47,4 % от попълнили анкетата отговарят с „Не, защото е дискриминационно, това е личен избор“ .

„Да, заслужават“ отговарят по темата 284 души, което е 46,9 %. Положителен отговор, но с условия дават 5,6 % от анкетираните. „Да, но ако е неплатен“ са избрали 34 от участниците.

Според бизнеса идеята не е добра и тя не може да бъде стимулираща за работния процес. „Когато бяхме на тристранния съвет с участието на правителството и синдикатите на шега дори имаше коментари, че някой може да поиска другия вариант-да се намали отпуската на пушачите, вместо да се увеличава тази на непушачите. Това предложение не е резонно. Често някои от нещата, които касаят работата се обсъждат и в почивката, докато си запалил една цигара. Дори много пъти въпросите се решават извън офиса, в неформална обстановка.“, смята Янчо Янев, шеф на Хасковската търговско-промишлена палата.

Идеята за по-дългия с два дни платен отпуск за непушачите тръгна от ВМРО. Има и предложение тя да залегне като допълнение в Кодекса за социално осигуряване. Воеводите се мотивираха за предложението си, че чрез него се цели да се допълни тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Въпреки, че в някои предприятия и дори общински администрации, като тази в Смядово,  възможността да ползват по-дълга платена почивка за служителите непушачи дори вече е въведена, като цяло идеята не среща кой знае какво масово одобрение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Шо
  Шопен
  23 -13
  09:46, 29 фев 2020
  Не подкрепят защото българина е завистлив.
  • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Шо
   Шопене-тъпене
   1 -11
   13:01, 29 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Бо
   Бони
   3 -6
   17:03, 29 фев 2020
   Било дискриминаци, щото било личен избор. Да минеш н червено пак е личен избор, но си плащаш глобата, що неревеш че те дискриминират щото е личен избор да минеш на червено
 • 2
  Мо
  Моцарт
  35 -10
  10:05, 29 фев 2020
  Освен че се тровят доброволно и тровят и тези около тях. Точната дума за пушача е "егоист"!
  • Dz
   Dzakardo
   16 -4
   12:39, 29 фев 2020
   Абсолютен
 • 3
  Ст
  Стравински
  34 -10
  10:12, 29 фев 2020
  Съгласен съм с Моцарт.Пушачите са егоистични ко пе ле та.Не се съобразяват нито къде пушат, нито че около тях има бременни и малки деца.Гледат си кефа и изобщо не им пука.
  • Ха
   хасковлия
   0 0
   22:29, 1 мар 2020
   Не им пука, защото държавата ги толерира и им позволява да не спазват закона за забрана на тютюнопушенето на определени места. В колко ресторанта не се пуши?
 • 4
  До
  доктор
  14 -28
  10:58, 29 фев 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Dz
   Dzakarfo
   22 -10
   12:43, 29 фев 2020
   Навсякъде по света профилът на пушача е един- " ниско образован индивид" , разбира се винаги има изключения, точно за да потвърдят тезата.
  • Еб
   Ебач на доктора
   6 0
   00:27, 1 мар 2020
   Докторе какво ще кажеш да ти го начукам докато пушиш?
 • 5
  Мо
  Моцарт
  13 -1
  11:19, 29 фев 2020
  Ти докторе, твоите пациенти с цигари ли им лекуваш нервите, нервните тикове и шизофрении?
 • 6
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 7
  Аз
  Аз
  6 -3
  13:20, 29 фев 2020
  Само не разбрах какво няма да им дават, болнични или отпука??? И ако са болнични за какво са им?
 • 8
  Ко
  Копървийлд
  17 -1
  14:40, 29 фев 2020
  Да пушиш това е голяма простотия!Не само,че се набутваш.
 • 9
  Ме
  Ме
  7 0
  15:44, 29 фев 2020
  Идеята беше за отпуска, не за болнични.....
 • 10
  Ру
  Рустър
  9 -2
  20:13, 29 фев 2020
  Пушачите са глупави по природа, заслужават си съдбата, жалко че вредят на най-близките си, в семейството и на работа.
 • 11
  Ге
  Гешо
  9 -2
  00:33, 1 мар 2020
  Пушачите са супер егоисти. Не се съобразяват и с децата си. Пушат и по заведенията въпреки забраната. Така е като няма кой да изпълнява закона и да събира глоби.
 • 12
  Ан
  Анализатор
  2 -2
  08:04, 1 мар 2020
  Значи какъв е изводът от до тук написаните коментари, ако ги сравним в проценти. Тоест 70% пушачи и 30% не пушачи. Или според класификациите и мненията за пушачите , 70 % от населението са такива, каквито Вие определяте във вашите коментари.
  Е тогава в какво общество живеем!
 • 13
  За
  Защитник
  7 -1
  08:25, 1 мар 2020
  Ало.... Бони, не ни давай несравними примери в случая, кой кого дискриминира някого ,пушача или не пушача. Пушиш, тровиш хората около теб и искаш да се изкараш, че ти си дискриминиран.
  Тук става въпрос за здравето на хората, и не желаем да ви дишаме отровите които бълвате , пък да не говорим, че човек се вмирисва на,НЯМА ДА ГО КАЗВАМ , всеки го знае.
 • 14
  Мр
  Мразещ пушачите
  0 0
  12:24, 2 мар 2020
  мрете вашата майка наркоманска,заради вас съм пасивен пушач.Пушачите са най големите глупаци или мръсници!

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини