От х:

Днес в x:

12 °C

Повечето хасковлии не подкрепят идеята непушачите да са с по-дълъг болничен

Повечето от гласувалите в анкетата на Haskovo.net не подкрепят идеята на ВМРО непушачите във фирмите и предприятията да се стимулират с по-дълъг болничен. На въпроса „Подкрепяте ли идеята да се дава повече отпуск на непушачите?“, 287 души или 47,4 % от попълнили анкетата отговарят с „Не, защото е дискриминационно, това е личен избор“ .

„Да, заслужават“ отговарят по темата 284 души, което е 46,9 %. Положителен отговор, но с условия дават 5,6 % от анкетираните. „Да, но ако е неплатен“ са избрали 34 от участниците.

Според бизнеса идеята не е добра и тя не може да бъде стимулираща за работния процес. „Когато бяхме на тристранния съвет с участието на правителството и синдикатите на шега дори имаше коментари, че някой може да поиска другия вариант-да се намали отпуската на пушачите, вместо да се увеличава тази на непушачите. Това предложение не е резонно. Често някои от нещата, които касаят работата се обсъждат и в почивката, докато си запалил една цигара. Дори много пъти въпросите се решават извън офиса, в неформална обстановка.“, смята Янчо Янев, шеф на Хасковската търговско-промишлена палата.

Идеята за по-дългия с два дни платен отпуск за непушачите тръгна от ВМРО. Има и предложение тя да залегне като допълнение в Кодекса за социално осигуряване. Воеводите се мотивираха за предложението си, че чрез него се цели да се допълни тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Въпреки, че в някои предприятия и дори общински администрации, като тази в Смядово,  възможността да ползват по-дълга платена почивка за служителите непушачи дори вече е въведена, като цяло идеята не среща кой знае какво масово одобрение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Шо
  Шопен
  23 -13
  09:46, 29 фев 2020
  Не подкрепят защото българина е завистлив.
  • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Шо
   Шопене-тъпене
   1 -11
   13:01, 29 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Бо
   Бони
   3 -6
   17:03, 29 фев 2020
   Било дискриминаци, щото било личен избор. Да минеш н червено пак е личен избор, но си плащаш глобата, що неревеш че те дискриминират щото е личен избор да минеш на червено
 • 2
  Мо
  Моцарт
  35 -10
  10:05, 29 фев 2020
  Освен че се тровят доброволно и тровят и тези около тях. Точната дума за пушача е "егоист"!
  • Dz
   Dzakardo
   16 -4
   12:39, 29 фев 2020
   Абсолютен
 • 3
  Ст
  Стравински
  34 -10
  10:12, 29 фев 2020
  Съгласен съм с Моцарт.Пушачите са егоистични ко пе ле та.Не се съобразяват нито къде пушат, нито че около тях има бременни и малки деца.Гледат си кефа и изобщо не им пука.
  • Ха
   хасковлия
   0 0
   22:29, 1 мар 2020
   Не им пука, защото държавата ги толерира и им позволява да не спазват закона за забрана на тютюнопушенето на определени места. В колко ресторанта не се пуши?
 • 4
  До
  доктор
  14 -28
  10:58, 29 фев 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Dz
   Dzakarfo
   22 -10
   12:43, 29 фев 2020
   Навсякъде по света профилът на пушача е един- " ниско образован индивид" , разбира се винаги има изключения, точно за да потвърдят тезата.
  • Еб
   Ебач на доктора
   6 0
   00:27, 1 мар 2020
   Докторе какво ще кажеш да ти го начукам докато пушиш?
 • 5
  Мо
  Моцарт
  13 -1
  11:19, 29 фев 2020
  Ти докторе, твоите пациенти с цигари ли им лекуваш нервите, нервните тикове и шизофрении?
 • 6
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 7
  Аз
  Аз
  6 -3
  13:20, 29 фев 2020
  Само не разбрах какво няма да им дават, болнични или отпука??? И ако са болнични за какво са им?
 • 8
  Ко
  Копървийлд
  17 -1
  14:40, 29 фев 2020
  Да пушиш това е голяма простотия!Не само,че се набутваш.
 • 9
  Ме
  Ме
  7 0
  15:44, 29 фев 2020
  Идеята беше за отпуска, не за болнични.....
 • 10
  Ру
  Рустър
  9 -2
  20:13, 29 фев 2020
  Пушачите са глупави по природа, заслужават си съдбата, жалко че вредят на най-близките си, в семейството и на работа.
 • 11
  Ге
  Гешо
  9 -2
  00:33, 1 мар 2020
  Пушачите са супер егоисти. Не се съобразяват и с децата си. Пушат и по заведенията въпреки забраната. Така е като няма кой да изпълнява закона и да събира глоби.
 • 12
  Ан
  Анализатор
  2 -2
  08:04, 1 мар 2020
  Значи какъв е изводът от до тук написаните коментари, ако ги сравним в проценти. Тоест 70% пушачи и 30% не пушачи. Или според класификациите и мненията за пушачите , 70 % от населението са такива, каквито Вие определяте във вашите коментари.
  Е тогава в какво общество живеем!
 • 13
  За
  Защитник
  7 -1
  08:25, 1 мар 2020
  Ало.... Бони, не ни давай несравними примери в случая, кой кого дискриминира някого ,пушача или не пушача. Пушиш, тровиш хората около теб и искаш да се изкараш, че ти си дискриминиран.
  Тук става въпрос за здравето на хората, и не желаем да ви дишаме отровите които бълвате , пък да не говорим, че човек се вмирисва на,НЯМА ДА ГО КАЗВАМ , всеки го знае.
 • 14
  Мр
  Мразещ пушачите
  0 0
  12:24, 2 мар 2020
  мрете вашата майка наркоманска,заради вас съм пасивен пушач.Пушачите са най големите глупаци или мръсници!

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини