От х:

Днес в x:

Димитровград-втори по грамотност, Хасково извън класацията

Димитровградчанчета печелят редовно награди от ученически състезания

Учениците от димитровградските училища изведоха града си на второ място по грамотност в България. Това са резултатите от първата година на кампанията “Бъди грамотен” организирана от портала “Академика БГ”. 42 % от включилите се в тестовете по правилно писане димитровг радчанчета са получили отлични оценки. Пред бригадирския град е само Сопот с 47 %. Интересното е, че в челото е и Кърджали-4-то място.

Като цяло в провинцията са много по-грамотни от столицата, констатират организаторите от Академика |БГ. В столицата се порвели 36 състезания по правилно писане с 3900 участници, от страната 34 състезания при почти същия брой ученици. Софиянчетата с отлични оценки са 557, от провинцията са два пъти повече-1000.

Участието в “Бъди грамотен” е на доброволен принцип. Липсата на много желаещи да участват в него от Хасково, извежда областния град извън класацията.

Децата от прогимназиалният курс на образованието пишат по-правилно от батковците средношколци, сочи още проучването. Граматика се учи до 7-ми клас, в следващите години-не.

Общо 11038 души се включиха тази година в кампанията. Следващата година тя продължава.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини