От х:

Днес в x:

Черпят с бригадирски боб парламентарен шеф в нощта на музеите

Лятната читалня очаква много посетители в нощта на музеите

Нетрадиционен начин да привлекат повече посетители в нощна на музеите -24 септември са измислили от димитровградските музейни работници. Утре вечер в лятната читалня на библиотеката ще бъде запален бригадирски огън, около него ще бъдат наредени рогозки, а на гостите ще бъде раздаван боб в канчета, подобни на тези, който са използвали строителите на Димитровград. Гостите на музея ще получават порция само срещу купон за храна, каквито са имали и строителите на Димитровград преди повече от 60 години. Общината е отправила покана към председателят на Народното събрание Цецка Цачева да посети нощта на музеите в Димитровград.

"Ще се опитаме да накараме повече млади хора да дойдат и да си припомним как е бил построен Димитровград, разказа директорът на Историческия музей Елена Георгиева. Ще се рецитират стихове и ще звучат бригадирски песни, обещават организаторите. На тази тематика ще бъдат подчинени и другите изненади в нощта на музеите. В една от залите, където е експонирана постоянната изложба за строителството на Димитровград ще има фотоманекени - бригадир и бригадирка, с които посетителите могат да се снимат. Във фоаето ще се прожектират архивни фирми от фонда на музея, разказа още Елена Георгиева.

Ателиета по рисуване с пастели и направа на гривни и гердани са другите атракции в нощта на музеите в Димитровград. Проявите стартират в 18.00 часа с постановката "Ленегда за извора на младостта", в 19.00 часа започва нощта на музеите, финалът е в полунощ. От музея канят димитровградчани да се включат във вечерното приключение.

Т.Милева

посетителите в нощта на димитровградския музей ще видят и двете нови изложби -тази за археологическите находки в Крум и другата от Тибет
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини