От х:

Днес в x:

В Харманли оставиха болните гладни

Трайно болните в Харманли трябва да си носят храна от къщи или да стоят гладни

Храната на болните в Харманлийската общинска болница е спряна от днес, сигнализират пациенти. Болните били предупредени да си осигуряват храна сами по време на престоя си в лечебното заведение. Мярката е част от антикризисната програма на харманлийската болница за ограничаване на разходите. По този начин ще се спестят 10 хиляди лева месечно.

Досега храната се осигуряваше от общинската фирма Център за работа с деца и младежи. Храната се спира за неопределен срок, заяви управителят д-р Динчо Генев.

Към момента задълженията неа харманлийската болница са над 400 хиляди лева. Те биха били погасени ако здравната каса преведе дължимите 310 хиляди лева изработени по клинични пътеки пари. Засега няма яснота кога парите ще влязат в сметките на болничното заведение. До тогава се орязват разходите за ток, вода, храна и други консумативи. Целта е да не се пипат парите за лекарства и да не се съкращават хора.

"Никъде в националния рамков договор не е казано че болниците трябва да хранят пациентите си. Варненската "Света Марина" от две години не храни болните си. Университетските болници също" коментира за Haskovo.net управителят д-р Динчо Генев. Спестените пари не са достатъчни за да оцелее болницата, но поне отлагат съкращаването на лекари и сестри. Ако това стане пък, ще паднат клинични пътеки защото за тях има изискване да бъдат обслужвани от минимум двама лекари специалисти и определен брой медицински сестри.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини