От х:

Днес в x:

Тираджии: Ще висим цяла нощ край Хасково заради министерската заповед

Полицаи спират тировете и ги отбиват към паркинга

„Заради 14 километра, които остават до Димитровград, ще трябва да вися цяла нощ край Хасково. Мога да тръгна едва след 5 часа сутринта“, ядосваше се тираджия от Димитровград, спрян с цистерната си минути след 15 часа днес на паркинга до мотел „Клокотница“.

Съгласно заповедта на министъра на транспорта всички тежки камиони с повече от две оси бяха спирани след 15 часа. Забраната за движение важи до 20 ч. и е в сила в петък, събота и неделя.

„Ще ни пуснат в 20 часа, но аз съм излязъл сутринта в 5.30 ч. Спирал съм на всеки 4 часа за почивка, както гласи законът. Пак според закона след изтичане на 12 часа зад волана, трябва да спра за не по-малко от 12 часа. Ако тръгна довечера в 20 часа, работните часове ще са изтекли, а дааджиите дебнат ей там. И сега заради 14 километра, които ме делят от Димитровград, ще трябва да вися на този паркинг до утре сутринта. А съм излязъл от дома в понеделник“, тюхкаше се Гошо Владов, шофьор на цистерна.

Колегите му също се ядосваха на забраната за движение на тежките камиони. „Работим за едната заплата. Няма ли километри, няма хляб“, казаха те. Един от тях пък звънна шефа си да го пита защо не ги е предупредил.

„Температурите не превишават 35 градуса, когато ни спират от движение обичайно. Сега имало заповед на министъра на транспорта да ни спират независимо от температурата, но никой не ни е предупредил. Ако знаех, щях да свия към Димитровград още от Горски извор и вече да съм си вкъщи. Но продължих към един сервиз в Хасково за ремонт на климатика. На ти сега един климатик“, ядосваше се друг шофьор.

Осем тежки камиона бяха спрени само за половин час и пратени на принудителна петчасова почивка на паркинга до „Клокотница“. От другата страна на Хасково пък тировете бяха спирани на 5-и километър. Пост имаше и на "Кърджалийска".

Ако не бъде отменена заповедта, ще блокираме пътища, заканиха се по-рано днес от бранша. По техни изчисления забраната засяга 250 000 тежки камиона в страната. По сметките им около 500 000 души пък изкарват прехраната си покрай тях – спедитори, ръководители на движение, товарачи.

Тодор Кръшков

Ядосаните шофьори
Гошо Владов: Трябва да вися цяла нощ тук

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини