От х:

Днес в x:

41 хасковлии ще спасяват българското Черноморие

Нашите спасители са като делфини, удавниците-само като риби

41 хасковски спасители успешно положиха изпита за басейнови и морски спасители на комплекс Фантазия. 1 месечния курс бе организиран и проведен от Българския червен кръст. Над 50 души се явиха преди месец, 48 бяха допуснати до обучение. В хода на тежките тренировки са отпаднали 7 души, отчете Тони Налбантов от БЧК-Хасково. Отличната подготовка на останалите впечатли директорът на националното водно Теодора Томова. Софиянката не вярваше на очите си. Преди седмица в Русе за спасители се явили само 14 души. 7 били скъсани. Хасковлии удържаха всички включително и 17 годишната Ася Панайотова. Девойката вече има договор за охрана на басейн в елитен хотел в Слънчев Бряг.

Местните гларуси с лекота се вместиха в нормативите за басейнови спасители-50 метра свободен стил за 50 секунди, 25 метра извличане за 1.20 мин, и 20 метра плуване под вода. 30 от 41 се пробваха и за морски спасители. 25 успяха да плуват 100 метра за 1.40 и същата дистанция, но с плавници, за 1.20. 2,5 метра извличане за 1.10 минути и 20 м под вода бяха другите изисквания. Спасителите демонстрираха и великолепна техника на подготовка на инвентара и плуване с „удавник“.

Скок със спасителски буй
Ася Панайотова - най-младата спасителка

84 лв струваше курсът за морски спасители, още 108 за басейнови. За 90% от местните спасители вече има оферти от южното българско Черноморие.

Г.Христов

За разлика от минали години, мнозинството поискаха да бъдат и морски спасители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини