От х:

Днес в x:

-2 °C

Меричлерци: Каолин ни трови!

Председателят на Екогласност Емил Георгиев с хора от инициативния комитет на Меричлери

Фирма Каолин трови земите и водите на хората в Меричлери. За това алармираха от инициативния комитет на града в община Димитровград. На пресконференция те представиха подписка с над 400 имена, в която се настоява работата на Кариера „Великан“ край Меричлери, стопанисвана от Каолин, да престане незабавно. Поставен е и срок-до края на юли. Ако някои от българските институции до когото е адресирана подписката- областна, общинска администрации, министерството на околната среда и водите, не предприеме мерки, инициативния комитет на Меричлери и партия Екогласност ще преминат към гражданско неподчинение. Това се закани местния лидер на „зелените“ Емил Георгиев.

Проблемите на меричлерци започват от лятото на миналата година когато кариерата започва да работи. Тя е резултат от държавна концесия дадена на Каолин от 2008-ма, за експлоатация на залежи от варовик, върху над 700 декара земя в землището на града. От фирмата декларират че в следващите 35 години ще работят само върху 180 дк с което автоматично избягват правенето на оценка за въздействието на околната среда и водите/ОВОС/. В закона е записано че рудници върху по-малко от 250 дк могат да минат и без ОВОС ако Регионалната екоинспекция/РИОСВ/ прецени. РИОСВ преценява и работата започва, без каквото и да е обществено обсъждане с населението, което е задължително при правене на ОВОС. Според хасковските екоинспектори, няма никакво вредно въздействие върху околната среда. Нещо което може да прецените сами от видеорепортажа ни край Меричлери ТУК. В същия дух е отговорът и на Каолин-тяхното производство на варовик НЕ отделя никакви отпадъци. Според хората, несамо че отделя, ами и тези отпадъци и суровини се стоварват върху техните частни имоти, като се унищожават култури и насаждения.

Меричлерци искат да живеят в чист град
Хората се заканват че ще излязат на протест ако министърът не се намеси

Повече за драмата на меричлерци и как се оказва че частната собственост в България НЕ Е неприкосновена, вижте в нашия репортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини