От х:

Днес в x:

Общинските данъчни искат права като държавните

Годишният технически преглед на автомобила да се извършва едва след като собственикът му представи документ от общинската данъчна служба, че налога за МПС-то е платен. Това е едно от десетте предложенията на хасковската община за промяна в Закона за местните данъци и такси, които трябва да увеличат приходите на местната хазна. Това потвърди и шефът на хасковската данъчна служба Димо Маринов.

От кметството настояват още прехвърлянето на автомобил да е възможно само след като пред нотариуса се представи документ от общинска администрация, че за съответното МПС са платени всички задължения. Регистрацията на колите да става първо в общинските служби и после в КАТ, предлагат още от общината.

За теглене на кредит, ипотека или извършване на сделки да бъде изискан и документ от общинската данъчна служба за липса на задължения, а не както е до сега-само от Националната приходна агенция. Съдебните изпълнители да плащат дължимите такси за обслужване с изключение на случаите, когато страни по делото са държавни или общински институции. Според настоящите разпоредби, за разлика от фирмите и гражданите, съдебните изпълнители ползват услугите на общинската данъчна служба безплатно.

С подаването на годишните имотни декларации държавните и общинските служители да подават декларация за липса на задължения към общината.

От общината искат правата на общинските публични изпълнители да бъдат приравнени с публичните изпълнители в НАП. Така служителите на кметството при задължения ще мога не само да запорират автомобили, но и да ги продават. Сега това е право на Националната агенция по приходите и частни съдебни изпълнители.

Увеличаване размера на наказателната лихва и облагане доходите на физически лица да премине към общините, искат още от администрацията.

Предложенията са изпратени на Националното сдружение на общините и на Министерството на финансите. Мерките ще бъдат разгледани на Национална среща между 7 и 12 юли.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини