От х:

Днес в x:

Киев и Москва си размениха предложения за Източна Украйна

Киев се обърна към Москва с предложение за подписване на график на изпълнението на Минските договорености и за прекратяване на огъня от 19 януари.
Това се посочва в изявление на украинското външно министерство, поместено на неговия сайт, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Началото на твърдото изпълнение на този документ ще създаде необходимите условия за провеждане в най-скоро време на консултации на Контактната група, среща на министрите на външните работи на Украйна, Франция, Германия и Русия, а по-нататък - на среща на върха на тези държави в Астана", се казва в съобщението.

Изявлението идва ден, след като Кремъл обвини Киев, че Украйна е отхвърлила предложение на руския президент Владимир Путин за изтегляне на тежката артилерия.

"За съжаление, украинската страна отхвърли предложения план и не даде каквито и да е ответни предложения, а даже поднови бойните действия", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му "в резултат на това сега всички ние виждаме непрекъснат обстрел на Донецк и пълно влошаване на ситуацията на югоизток".

"Москва е крайно обезпокоена от развитието на ситуацията. Отново беше предприет обстрел на жилищни райони в Донецк, отново загиват хора", каза Песков по повод обстановката в Югоизточна Украйна.

Русия призова международната общност да поиска от Киев безусловно да се откаже от политиката на силово решаване на конфликта в Югоизточна Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини