От х:

Днес в x:

Хасково на нокти заради смъртоносен полиомиелит

Старата/на таблетки/ и нова полиомиелитна ваксина

Смъртоносен полиомиелит, внос от Таджикистан, вдига в готовност здравните служби в цялата страна, съобщиха от Регионална здравна инспекция в Хасково. Предупреждението за България е от Световната здравна организация. В Таджикистан има вече 170 заболели от болестта, известна още като детски паралич. Има и 10 смъртни случая. През 2001-ва имаше идентичен случай на внос на полиомиелит от Индия. Тогава заболяха десетки деца в Бургас.

Хасково и другите региони с компактно ромско население ще бъдат най-застрашени при евентуално нашествие на болестта, защото малцинственият контингент не е имунизиран. Именно ваксината е най-добрата „спирачка“ пред заболяването и неговото разпространение. Прецедентът с морбилите обаче е показателен, предупреждават инфекционистите. Хиляди в хасковско пипнаха дребната шарка, а разпространението й бе спряно след спешна имунизация на близо 50 хиляди от областта.

Ваксинираното население е защитено от детски паралич, успокои епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. От 4 години функционира имунизация с модерна неактивна полиомиелитна ваксина. Ефективна е и старата, жива ваксина, която се приемаше на капки от децата. Тези, които по една или друга причина не са имунизирани досега, спешно трябва да го направят, защото са потенциални жертви на болестта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини