От х:

Днес в x:

В Меричлери още 6 месеца на водоноски

Водоноските ще станат неотменима част от пейзажа на Меричлери

Жителите на гр. Меричлери и съседното село Великан от община Димитровград ще бъдат още поне 5-6 месеца на водоноски. Те ще доставят чиста питейна вода вместо отровената с арсен, от собствените водоизточници.

Това прогнозира областният Румен Данев. Той е провел разговори с началниците на ВиК Хасково и ВиК Димитровград, които са отхвърлили идеята за пречиствателна станция, която да отстранява чрез озониране завишеното съдържание на арсен. Било временно решение, за най-много 5 години, а складирането и съхраняването на извлечения арсен щяло да бъде скъпо.

Вариантът бил водопровод от мрежата на димитровградския квартал Черноконево до Меричлери и Великан. „Около 15 км е дължината“ уточни областният Данев. По разчет на специалисти-ще струва между 2 и 3 млн лева.

На въпроса кога ще стане това, отговорите бяха мъгляви. ВиК шефовете на Хасково и Димитровград били в София да молят пари от министерството на регионалното развитие и министерството на околната среда. Ако намерят, ще се мине през процедурата за възлагане на обществена поръчка. След определянето на изпълнителя ще се започне работа. Ако се намерят пари, процедурата може да стартира най-рано след 5-6 месеца. Междувременно съдържанието на отровното вещество арсен в питейната вода на Меричлери и Великан продължава да е високо. Предписанието на РИОКОЗ е водата да НЕ се използва за пиене и готвене а само за битови нужда. До решаването на проблема, питейната вода за близо 3 хиляди жители ще се осигурява с водоноски от Димитровград.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини