От х:

Днес в x:

Понижено имунизационно покритие след пандемията от Ковид-19 отчитат медиците

    Понижено имунизационно покритие отчитат през последните три години от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Тенденцията следва тази в страната и в Европа. Основен фактор за това е пандемията от Ковид-19. Медиците съобщиха с тревога фактите във връзка с Европейска имунизационна седмица, обявена от Световната здравна организация - от 23 до 29 април. Тази година тя е под мотото „Всяка доза има значение“. 

    Доктор Станимира Тананова, директор на РЗИ-Хасково припомни, че инициативата е стартирала от 2009 година, а през 2003 година кампанията е с фокус необходимостта от подобряване на имунизационния обхват. „Ваксините са основната причина за ограничаване разпространението на животозастрашаващи инфекции и инфекциозни заболявания по целия свят. Навременно поставената ваксина спасява живот.“, посочи д-р Тананова по време на срещата, в която се включиха представители на браншовите лекарски организации, педиатри и здравните медиатори, с които РЗИ си сътрудничи.

    Директорът на Дирекция „Надзор на заразните заболявания“ в РЗИ д-р Снежана Иванова припомни, че благодарение на ваксините полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99 % от 1988 година насам. В света в момента съществува само един от трите диви щамове на полиомиелит-детският паралич. Случаи все още се засичат в Афганистан и Пакистан. „Заради тези циркулации е изключително важно да продължим усилията си да информираме населението и с участието на общопрактикуващите лекари хората да бъдат ваксинирани, тъй като заболяването може да доведе до инвалидизиране“, обясни д-р Иванова.

    Пълната схема на ваксинация срещу полиомиелит в България се прави в ранна детска възраст. По време на Ковид пандемията имунизационният обхват с три приема на ваксината е бил през 2020 година 84,43%, през следващата 2021 година е 88,48 % и през 2022 година- 86,63%. "Тези данни ни поставят далеч от обхвата от 95 %, препоръчан от Световната здравна организация, за да бъдем защитени от това инфекциозно заболяване", подчерта д-р Иванова.

    Морбили е една от най-заразните болести в света. През 2021 година са починали вследствие на морбили 128 хиляди души-възрастни и деца по целия свят. В Хасковска област през 2022 година е регистриран само един случай на заболяло дете и благодарение на това, че заразата не е попаднала в неимунизиран контингент, какъвто има в региона, не се е стигнало до епидемиологичен взрив. Такъв обаче в областта е имало през 2010 и 2011 година.

    Доктор Иванова припомни, че преди въвеждането на масова ваксинация  срещу морбили в света е имало обширни епидемии, които са възниквали на всеки 3-4 години и са отнемали живота на милиони годишно. Най-рискови са групите на деца до 5-годишна възраст, които не са имунизирани, както и на възрастните над 30 години. При тях се отчита най-висок риск от усложнения. Всяко едно от пет деца, болни и неваксинирани, развива глухота, слепота или енцефалит, пневмония и дори смърт. При бременните жени заболяването може да доведе до аборт, предупреди експертът.

    Първата доза ваксина срещу заразата се прави на 13 месеца, като имунизационният обхват през 2020 година в региона на Хасково е 78,11 %, през 2021 година е 88,91% и 2022 е 91,29 %. На 12-годишна възраст при децата се прави реимунизацията. Обхватът е през 2022 година е 83,55 %.

    Акцент в кампанията в Европейска имунизационна седмица тази година се слага и върху ваксината срещу Хепатит B. Тя е ефективна на 95 % за преодоляване на инфекции, за хронични заболявания и рак на черния дроб.

    Д-р Иванова посочи, че от 1991 година насам, новородените в България се имунизират с Хепатит B ваксина, която се прави още в първите 24 часа от раждането. Непоставянето й е толкова опасно, че при заразяване под 5-годишна възраст 90 % от бебетата и 50 % от децата развиват хронична инфекция за цял живот-цироза и в най-тежкия случай рак, сочат данните.

    Имунизационният обхват в региона при първия прием на ваксината-още в родилния дом е 100 % през 2021 и 2022 година. Следващите приеми обаче спадат.

    Медиците за пореден път обърнаха внимание и на имунизацията срещу човешкия папилома вируса, който е доказан причинител на рак на маточната шийка-заболяване, което е на четвърто място като причинител на смърт при жените. Лекарите са категорични, че при момичетата ваксината е най-добре да се постави във възрастта 12-13 години. В някои от европейските държава  тази ваксина се поставя и на момчета, тъй като човешкият папилома вирус може да е причинител и за заболяване на ларинкса, например.

    Масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради различни причини, са категорични медиците.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Йо
      Йордан
      4 0
      15:59, 26 апр 2023
      Как няма, те хората се отвратиха
    • 2
      Ме
      Медик Спринцовков
      2 0
      16:54, 26 апр 2023
      Ми те повече пациенти не щат вече давидят доктор пък вий ги карате да се имунизират срещу нещо си
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини