От х:

Днес в x:

Повишават се желаещите да се ваксинират срещу новия Ковид 19 в Хасково

Повишават се желаещите да се ваксинират срещу Ковид 19 в Хасково. Ваксината, която се поставя в момента, е срещу най-масово циркулиращия подвариант XBB 1.5 на Омикрон.
 
80 640 дози от новата ваксина на Pfizer-BioNTech бяха доставени в България миналата седмица и прилагането им стартира в цялата страна почти веднага.
 
И ако в началото интересът в Хасково е бил по -слаб- във времето между 27 и 29 септември са били поставени едва 118 ваксини, то от началото на тази седмица от здравната инспекция в Хасково отчитат засилен интерес. През вчерашния ден поставените ваксини са 96, а днес само до обяд през кабинета на РЗИ са минали 51 души. Някои от ваксиниралите се си поставят за първи път имунизация срещу Ковид и са направили този избор след тежко прекарана инфекция. Други са поставят ваксина за пети път.
 
„Независимо дали човекът се ваксинира за първи или за пореден път за Ковид 19, настоящата ваксина срещу циркулиращия щам на Омикрон е с един прием“ разясни директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Хасково д-р Снежана Иванова.
 
Тя посъветва, че е по-удобно за решилите да се ваксинират да се обръщат към личните си лекари, които също поставят ваксини. Така ще се облекчи работата на ваксинационния кабинет към РЗИ, за да се поемат хора, които нямат джипи.
 
За съжаления обаче д-р Иванова посочи, че от началото на тази ваксинационна кампания едва двама лични лекари от Хасковска област са взели по един флакон, който съдържа 6 дози от ваксината.
 
Освен при общопрактикуващите лекари и РЗИ, ваксини срещу Ковид 19 се поставят и на още няколко места в региона:
 
Имунизации срещу коронавирус при деца на възраст от 6м. до 4г.и от 5 до 11г. с ваксината Сomirnaty на BioNTech/Pfizer се извършват след предварително записване в имунизационния кабинет на МБАЛ Хасково всяка сряда във времето от 10 до 13.
 
В МБАЛ Свиленград също се извършва имунизация. Работно време на кабинета там е във вторник и петък от 12.30 до 13.30 часа.
 
В имунизационния кабинет на РЗИ в Димитровград, се поставят ваксини от понеделник до петък между 8 и 16 часа.
 
Имунизационен кабинет на РЗИ Хасково работи в понеделник от 8.30 до -12.30 ч., във вторник между 8.30 до 16 ч. и в петък от 13 до 16 часа.  Там може да бъде поставена включително и бустерна доза на ваксината VidPrevtyn Beta  на Санофи.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Зависимия
    2 -2
    17:11, 4 окт 2023
    Не може ли вместо да си бием поредната доза да я пушим че имам страх от иглите
  • 2
    Ал
    АЛБАТРОС
    12 -1
    18:54, 4 окт 2023
    Пак почнаха с щуротиите!Някой настинал от рязката смяна на температурите сутрин и вечер,почва кашлица,температура,и веднага-Ковид!!!След известно време пак измамата-маски,затваряне....и т.н ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ.
  • 3
    Ва
    Васко
    4 0
    23:31, 4 окт 2023
    Набождайте се и чакайте последствия неврологията и кардиологията!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини