От х:

Днес в x:

Повишават се случаите на коронавирус в Хасково и страната, започна и ваксинацията срещу новия щам

Завишаване на случаите на коронавирус в страната през последния месец отчитат медицинските доклади. Статистиката не подминава и региона на Хасково. Повишаването на случаите се регистрира в областта от 14 септември насам, когато са регистрирани за денонощие 6 нови случая на заболели. От 15-и септември Хасковска област е сред регионите в жълтата зона на Ковид картата на страната. Към настоящия момент те са 18.

През последното денонощие в страната са регистрирани 311 нови случая, като най-висока е заболеваемостта в София-град, Бургас и Варна.

В Хасково новорегистрираните са четирима. Заболеваемостта през последните 14 дни в областта е 29 на 100 хил.души население. Пиковата дата в този период за региона е 26 септември, когато са регистрирани 20 новозаболели.

От началото на корона кризата до момента в областта има  32 239 доказани случая на новия вирус. Ваксинирано с две дози е 25.9% от населението. С втора бустерна доза са едва 2055 души в региона.

От днес в цялата страна започна и поставянето на новата ваксина на Пфайзер от една доза, срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, който е на-масов.

Имунизациите, включително и в Хасково, се правят в кабинета на РЗИ. За поставяне на ваксината не е необходимо предварително записване.

В препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон са за ваксинация на рисковите групи: хората над 60-годишна възраст, както и на тези с хронични заболявания,бременни жени, медицински персонал и потребители и персонал на социални институции.

Експертите посочват, че едновременно с ваксината срещу Ковид-19 може да бъде поставена и тази срещу грип.

Главният държавен здравен инспектор на страната доц.д-р Ангел Кунчев коментира днес, че за момента няма проблеми с осигуряването на болнични легла в клиниките в страна за хора с усложнения при коронавирус. Не се предвижда за момента и затягане на мерките  заради повишения брой заболели. Доц. Кунчев обаче препоръча при посещения в клиники да се носи предпазна маска, като това обособено важи за хората със симптоми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Баба Радка
    6 -1
    14:47, 27 сеп 2023
    И един мармот завиваше 🍫 в станиол.Избори наближат хуманоиди избори как беше папкане слушане и спинкане
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини