От х:

Днес в x:

Дете се парализира след първи случай на полиомиелит от 9 години в САЩ

Дете от Ню Йорк стана първият жител на САЩ от почти десетилетие, който се е заразил с полиомиелит, съобщиха държавни здравни служители.

Неназованият пациент вече не е заразен, но е развил парализа от вируса. Той не е бил ваксиниран и вероятно е бил изложен на контакт с индивид, получил ваксина, която съдържа отслабения жив вирус на полиомиелита, пише BBC в петък.

Последният известен случай на силно заразния вирус в САЩ е регистриран през 2013 г. Болестта, известна още като детски паралич, беше до голяма степен изкоренена чрез национална кампания за ваксиниране, започнала през 1955 г.

В резултат на ваксинирането броят на случаите бързо спадна от 100-годишно през 60-те години до под 10 през седемдесетте, а през 1979 г. беше обявено, че САЩ са изкоренили успешно заболяването, което засяга основно децата. През десетилетията след това изолирани случаи на инфекция с полиомиелит са били внесени в страната от чуждестранни пътници.

Вирусът причинява мускулна слабост и парализа, а в най-тежките случаи трайна инвалидност и смърт.

Американците обикновено се ваксинират със схема с три или четири дози, която започва на втория месец след раждането, като около 93% от малките деца са получили поне три дози от ваксината по данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Но докато САЩ и други страни ваксинират с инжекции, направени с инактивирана версия на вируса, някои страни прилагат перорално ваксина, която използва вируса в отслабена жива форма. Този отслабен вирус може в редки случаи да мутира и да доведе до нова епидемия.

Подобно на пациента от Ню Йорк, последният докладван случай на полиомиелит в САЩ, беше при седеммесечно дете, което се е преместило от Индия в щата Тексас през 2013 г. При него беше установен щам, получен от ваксина.

Новината накара местните власти да организират кампания за ваксиниране в щата Ню Йорк.

Полиомиелитът е ендемичен в Афганистан и Пакистан, но наскоро беше съобщено, че са открити следи от вируса в отпадните води на Лондон. Здравните служители в Обединеното кралство призоваха родителите да ваксинират децата си, за да избегнат инфекция.

Ваксинирането срещу полиомиелит е включено в задължителния ваксинационен календар в България.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини