От х:

Днес в x:

MI6: След инвазията са изгонени половината руски шпиони дипломати в Европа

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна, каза Ричард Мур, ръководител на британското външно разузнаване MI6, на конференция по сигурността в САЩ.

На форум в САЩ той посочи, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл. Предполага се, че част от 70-те изгонени от България дипломати и дипломатически служители на Русия са работели под прикритие за различни разузнавателни агенции.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, Мур каза, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират за Русия в Европа."

За първи път МИ-6 прави публично оценка на въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията от 24 февруари.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава обикновено се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони - така наречените нелегални, се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия, Франция и Полша изгониха през април по около 40 души. За Великобритания Мур каза, че двама нелегални са били разкрити, включително руснак, представящ се за ирландец от бразилски произход, който се е опитал да започне стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини