От х:

Днес в x:

Чакат през есента бустерна ваксина с подвариантите на Омикрон

Пускането за масова имунизация на втора бустерна ваксина с подвариантите на Омикрон се очаква през есента.

В момента преобладават у нас именно вариантите на Омикрон, казват експертите.

От 27-ми юни в България вече се поставя четвърта бустерна доза за пълнолетните. Трябва обаче да са минали най-малко четири месеца от първия бустер на хората с поставена двуразова ваксина.

До днес на обед в Хасковска област с поставени четвърти дози ваксина са  15 души. Те са от различни възрастови групи, посочи д-р Гергана Манолова от кабинета на РЗИ в Хасково.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за хората над 65 години, за имунокомпрометирани лица над 18-годишна възраст, за пациенти на диализа и с онкохематологични заболявания. Експертите препоръчват поставянето на втора бустерна доза и за потребители и персонал в социални заведения и такива, които са потребители или част от персонала в домовете за възрастни хора, както и за медицинските специалисти, които са в ковид зони и отделения.

Имунизациите в областта вече се правят единствено в кабинетите на РЗИ, който се намира на площад „Общински“2 в Хасково и в Медицински център “Диамедикъл 2013“ на ул.“Л. Каравелов“ 22 в Димитровград. Останалите имунизационни центрове  в областта, включително и пункта в МБАЛ-Хасково, са закрити към този момент.

Ваксинацията се извършва от понеделник до петък във времето от 9 до 15 часа. Предварително записване се изисква само за ваксинация с „Модерна“. Друга възможност за получаване на ваксина остава при личните лекари, посочи директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова.

Според ипидемиолозите, въпреки че привидно ситуацията покрай ковид пандемията изглежда спокойна у нас, в момента в страната има скрита заболеваемост и скоро се очакват нивата от нови позитивни да тръгнат нагоре. Само през вчерашния ден в региона на Хасково има десетима души, които са дали позитивни проби за Ковид-19, информира д-р Снежана Иванова. За сравнение за цялата предходна седмица, броят им беше 31.

От РЗИ-Хасково потвърдиха, че остава възможността техен екип да ваксинира трудноподвижни хора на мястото в домовете им или изпращане на мобилния ваксинационен пункт в малките населени места, но при условие, че има създадена организация с достатъчно желаещи да се имунизират за употребата на поне един флакон ваксина.

До момента общо поставените дози ваксина срещу коронавирус в региона на Хасково са 113 847. Със завършен ваксинационен курс са 50 719 души, които представляват 23.03 % от населението на региона. Лица с поставена бустерна доза са общо 20 276 или 9.21 % от населението в областта.

Повече за ваксините може да намерите информация на сайта на Министерството на здравеопазването в секцията на кампанията “ + мен“.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Големия Уй
    13 -2
    18:57, 28 юни 2022
    Някой май пак получи бонусите за масовата психоза.Сценария се повтаря бе идиоти грип има всяка години.Лошото е обратнорезбените се нароиха
    • Бо
      Боцко
      4 -2
      22:25, 28 юни 2022
      Аз смятам да се бода за първи път.Боли ли боцкането и къде те боцкат.Ако е отзад ще искам и бустерна.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини