От х:

Днес в x:

Депутати ще спасяват хасковската „Свети Димитър“

Неделното училище на входа на "Св. Димитър"

Депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Дилян Добрев са обещали пълно съдействие за намиране на пари за ремонт и възстановяване на рушащата се хасковска църква „Св. Димитър“. С проблема се е заел дори димитровградчанинът Иво Димов, който освен депутат, е и член на комисията по вероизповедания, от където могат да дойдат парите. По план сметка изработена от хасковската строителна фирма „Щерев АН“ ЕООД са необходими около 150 хиляди лева за ремонт на пропукващия се таван, повредената камбанария и за въстановяване на положените преди няколко години стенописите, които понасят щети от влагата.

Храмът, който се намира почти в идеалния център на Хасково, близо до кръстовището на булевардите "Раковски" и "Съединение", се руши вече втора година алармираха богомолци. Под ръководството на Стойка Хубенова, Иванка Салабашева и Мария Богоева е сформиран инициативен комитет, който събира подписи на граждани за петиция до правителството. Със съдействието на депутатите тя ще бъде внесена за разглеждане в правителството.

Стойка Хубенова/вляво/ и Иванка Салабашева организираха подписка за спасението на храма

Освен да се ремонтира един от само 4-те хасковски храма, хората искат и да се въстанови неделното училище в двора на църквата. Преди няколко години, десетки деца там са учили вероучение. Сега сградата на неделното училище е в руини. Близо 50 души са оставили имената и ЕГН-тата в списъците. Освен към държавата, вярващите се обръщат и към бизнеса да помогне за спасяването на храма.

Храмовия свещеник Отец Петър
Димитровградчанинът Иво Димов взе присърце проблема на хасковския храм

Въпреки честото си засичане с медиите по важни поводи/ например преосвещаването на бряговската църква днес/ отец Петър досега не е намерил за необходимо да сезира обществеността чрез медиите, за наличния проблем в собствения му храм.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини