От х:

Днес в x:

Д-р Янев: Арсенът е отровен. Водата с арсен - не!

Д-р Янев/вляво/ се чуди на непрофесионализма на журналистите. Да наричат вода с отрова-отровна?!

Не е професионално да се казва че водата в Меричлери и Великан е отровна. Заради такива информации не бяхме на себе си тия дни.

С това оплакване започна днешната пресконференция шефа на РИОКОЗ д-р Делчо Янев. В течение на днешния брифинг той все пак призна, че арсена е отровен. Водата обаче не била, защото показвала вариативни стойности на опасното вещество. „ До 2001-ва, нормата за арсен бе 50 микрограма на литър!“ даде пример д-р Янев.

През 2010-та обаче нормата е 10 микрограма на литър. От замерванията на РИОКОЗ става ясно, че в периода май-декември, всеки месец без август, меричлерци са пили вода с наднормено съдържание на арсен. Направени са 15 проби и анализи в Стара Загора, Пловдив, София и резултатите са от 14 до 20.25 микрограма на литър. На втори декември става 25.2 и тогава Здравната инспекция решава да действа.

По литературни данни, продължи д-р Янев, проблема с арсена е стар. Имало го е още в Щатите през 30-те години. Не стана ясно дали и сега в САЩ имат същия проблем. Пак по литературни данни, арсена предизвиква проблеми у хората. Трябвало обаче опити върху животни за да се изчисли степента на реакция на организма в зависимост от концентрациите.

Не е ясно от колко време меричлерци пият тази вода. Преди майските проби е била правена само още една-през лятото на 2009-та. Резултатът е бил „граничен-12 и нещо микрограма на литър.

Не знаем откъде може да е дошъл арсена, допълниха от ръководството на РИОКОЗ. По литературни данни, вероятно се дължи на естествена минерализация. Няма промишлено замърсяване. Ако е естествен арсена обаче, той е 3-валентен. Тоест, доста по токсичен от другата разпространена форма-5 валентната. Днес са изпратени нови проби за анализ в София.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини