От х:

Днес в x:

Абитуриентка в кома след катастрофа, съученици масово даряват кръв

Мария и Борис са сред първите които даряват кръв за Ирина

12-класничката Ирина Иванова Мишонова от професионалната гимназия по автотранспорт в Хасково, е в кома след катастрофа снощи между селата Клокотница и Горски Извор. Тогава управлявания от приятелят и Сеат се блъска почти челно в Миниван. Ирина е приета в хасковската многопрофилна болница със счупен крак и травми в таза. Часове след инцидента момичето е контактно и в добро разположение на духа. До 5 часа тази сутрин.

Девойката изпада в кома, която продължава вече цял ден. Състоянието и се влошава без ясна причина. „Има черепно-мозъчна и гръбначна травми. Те обаче не са водещи и в никакъв случай не са причина за влошаване на състоянието и. Вероятно е посттравматичен шок“ коментира неврохирургът Делчо Каравасилев. Гимназистката е настанена в отделението за интензивно лечение ОАРИЛ.

Новината шокира абитуриентите в Автото. Десетки от тях стоят повече от 12 часа в градинката пред ОАРИЛ и се молят Ирина да оживее. 10 вече дариха кръв, всички останали са готови. За Мария Йорданова това е било първото кръводаряване в живота, но въобще не го поставя под съмнение. Борис Корцанов също ляга на кушетката. Заразени от примера му и останалите абитуриенти дават от животоспасяващата течност.

Отцепени от потресените деца, бяха Жоро и Диляна Георгиеви. Момчето предизвикало инцидента и майка му. Жоро е приятел на Ирина от 2003-та година. Вчера вечерта тръгват на разходка до селото на Ирина, а после спокойно поемат обратно към Хасково. Пътуват с 80-90 км/час. В момент на разговор, момчето спонтанно се обръща да погледне приятелката си. Когато връща погледа си обратно, вижда че е в насрещното и летящия към него миниван.

Удрят се почти фронтално, поставените колани спасяват и двамата от размазване. Няма алкохол в кръвта на Жоро.

„Виновен съм. Искам тя да оздравее. Много искам“ промълви 21 годишния младеж. Майка му Диляна пък вече била платила разходите по транспортиране на Ирина в Пловдив и два златни пирона които да се поставят в таза на момичето. От тях засега няма нужда.

Макар и да събират враждебност, Майката и синът стоят без оплаквания пред отделението. Смятат че това е техен дълг. И се опитват да помогнат, дори и с молитви.

Б.А. По повод огромния интерес към състоянието на Ирина, екипът на haskovo.net се свърза с дежурните лекари в ОАРИЛ. Новините към 06.05. не са добри. Съжаляваме.

Дежурен лекар д-р Ламбардова: Днес Ирина бе поставена на командно дишане. Състоянието и никак не е добро. Налице е оток в мозъка и контузионен бял дроб. Всяка една от двете травми е изключително тежка сама по себе си. Винаги има надежда, но в случая нищо не можем да направим. Чакаме да настъпи подобрение. Не се планира операция на засегнатите участъци. Все още няма обяснение за рязкото и внезапно влошаване състоянието на момичето.

П.П. Д-р Ламбардова е била дежурна във фаталната вечер, когато е била докарана Ирина. До 5 часа сутринта вчера, детето е било добре, после е настъпил сривът.  Haskovo.net ще ви осведомява за състоянието на пострадалата абитуриентка.

Г.Христов

Разделени на групички, децата обикалят градинката пред ОАРИЛ
Жоро Илиев не може да повярва какво е причинил
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини