От х:

Днес в x:

Юрист: НОИ притиска майките в Хасково, защото в София адвокатите ще им стопят лагерите

Акцията на НОИ срещу майките в Хасково, чиито деца са записани в ясла преди навършване на двегодишна възраст, предизвика реакция на младите жени. Двайсетина разлютени майки се събраха в градинката зад театъра в 16 часа и стартираха подписка с искане за промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Жените били сюрпризирани с писмо от НОИ Хасково да върнат парите – по 240 лева месечно, за времето, през което детето им е било в забавачка. За проблема първи писа Haskovo.net миналия ден, а после темата бе поета от всички медии.

Промяна в закона лиши родителите от 240-те лева, ако „детето е настанено в детско заведение“. Преди промяната същият текст гласеше „...в детско заведение на пълна държавна издръжка“. Майките настояват да се възстанови справедливостта и да се върне старият закон.

Петицията е адресирана до президента, премиера, председателя на народното събрание, партиите в парламента и до медиите.

Ето кратката история на една от тях:

Кичка Кирева, майка на две деца:

„Получих писмо от НОИ, с което искат да им възстановя 1265.57 лв. за времето от 15 септември 2009 до 22 февруари 2010 г. На 15 септември съм подала молба да запишат по-малкото от двете ми деца в градината в кв. „Орфей“. Детето обаче не е било в яслата дори един ден.

Представих в НОИ бележка от детското заведение, в което пише – посещаемост - нула дни. Представих и бележка от директора на „Обединени ученически общежития, където работя, че съм започнала работа след 22 февруари, когато ми свърши майчинството. Отговорът на НОИ беше, че не искат бележки. Искат си парите. Откъде?“

 

Тодор Ташев: Софийските адвокати ще им стопят лагерите

- Господин Ташев, как ще коментирате като адвокат искането на младите майки в Хасково да се промени Кодексът за социално осигуряване?

- Няма нужда от промяна на Кодекса. Има нужда от правилно тълкуване на закона. Духът на въпросния член 53 от Кодекса е, че се лишават родителите от детските, ако лично те не полагат грижи за него. Останалите хипотези в този член, освен атакуваното „настаняване в детско заведение“, са – при осиновяване, при предприети мерки за закрила на детето, при смърт. Тоест – тук въпросното „настаняване“ има друг смисъл, а не просто „записване“. Ето това е правилното тълкуване на закона.

- Какво ще посъветвате младите майки – да обжалват пред НОИ, или директно в съда? И в кой съд по-точно?

- В административния. Но по-добре първо да обжалват пред директора на НОИ и при отказ да се обърнат към съда.

- Не може ли едновременно?

- Може. Но ако НОИ си отмени заповедта, ще им изгори таксата за обжалване в съда.

- НОИ ще си отмени заповедта, ама друг път. Случаят с Кичка Кирева показва, че НОИ просто събира пари.

- Наистина се създава такова впечатление.

- Има ли други градове в страната, в които НОИ да притиска така майките?

- Четох за 72 такива случаи в Пловдив.

- А в София?

- Ами, в София! Там големите адвокатски кантори ще им стопят лагерите. В столицата има един куп фондации и организации за защита правата на жените, на майките, какво ли не. Даже пари за хонорар няма да им вземат, защото повечето работят по европейски проекти. Направо ще подскочат от радост. Само ги чакат.

- Но се прави в Хасково.

- Да, защото така се създават прецеденти. Пробват в малките градове и с малките суми.

- Като стана дума – какъв е хонорарът на един адвокат по такъв казус?

- Между 200 и 300 лева.

- В такъв случай ако от една майка искат парите само за два месеца – 480 лв., не е ли по-добре да махне с ръка, да си плати и да не се занимава със съдилища и адвокати?

- Ами те на това разчитат. Да не мислите, че някой си прави илюзии, че ще събере големите суми от порядъка на няколко хиляди? Абсурд.

- Какво съветвате майките в такъв случай?

- Да обжалват! Аз имам клиентка, който дори си е платила исканата от НОИ сума – близо 1000 лева, но въпреки това обжалва, защото не го намира за справедливо.

- А защо е платила?

- Защото така спират да текат лихви. Защото следват много неприятности при едно принудително изпълнение.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини