От х:

Днес в x:

Ученици се возиха на 7-метров каик по Марица

Сотир Георгиев от Ябълково демонстрира как се управлява каик

Каик, подобен на тези, пътували по река Марица преди векове бе пуснат днес във водата. Плавателния съд, изработен от чам е част от проект за салджийството, спечелен от Историческия музей в града, читалище "Култура" в Димитровград и това в село Ябълково,както и Езикова гимназия "Иван Богоров". Каика подкара 70-годишния Сотир Георгиев от Ябълково, който освен, че ги изработва добре, умее добре и да го управлява. Возилото, пуснато днес по водата е дълго 7 метра и широко 90 см. Майсторът разказва, че направата на каици е част от поминъка на населението на Ябълково, някогашното село Раковски и квартал Черноконево. С тези съдове са превозвани хора и стоки чак до Одрин. Според бай Сотир каика издържа тегло до 600 кг и в него могат да се качат 8 души.

След демонстрацията, ученици от Езиковата гимназия в Димитровград се повозиха с каик по реката. Първи това сториха Николай Цанев и Красимира Делчева. След като видяха, че не е страшно, съучениците им побързаха да се наредят на опашката от желаещи.

Следващата стъпка на проекта е издаването на сборник, който разказва за този интересен поминък от този край на България. Материалите в него са събрани от младите изследователи от Езикова гимназия.

Красимира и Николай от Езиковата първи се повозиха на каика
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини