От х:

Днес в x:

Шефката на Здравната каса на крака при джипитата в Харманли, заради необхванати пациенти

    Проблемът, който се появи с необхванати здравно осигурени хора от личните лекари в Харманли, ще бъде решен. За това е категорична директорката на Районната здравна каса в Хасково Ирина Колева.

    Близо 3000 души остават без джипи, след като двама лични лекари приключват с практиките си. Причините и при двата случая лекарите да се оттеглят от активна дейност са здравословни, посочи Ирина Колева. Към момента едната от практиките вече е прекратена, а другата ще приключи работа към края на декември тази година и от първи януари 2024-а вече няма да съществува.

    Недоволството на хората от пациентските листи от тези две практики ескалира, след като се оказа, че останалите 7 джипита, които практикуват в Харманли, не искат да ги запишат при себе си. Причината, която се изтъква от лекарите за отказа им е, че ще нарасне броя на хората в практиките им и те няма да успяват да им оказват достатъчно адекватна медицинска грижа.

    Темата е спекулативна, обясни шефката на Районна здравна каса Ирина Колева. Според нея, отказът на личните лекари по-скоро стъпва на опасението, че ако практиката им надхвърли 2500 пациенти, то те ще трябва да осигурят втори лекар в нея, според разписаните правила в Националния рамков договор. В този случай вторият лекар в практиката може да бъде назначен на 2 или 4-часов работен ден. В случаите, когато практиката надвиши 3500 пациенти, то вторият медик трябва да е на пълен работен ден.

    Надвишаване на пациентските листи на седемте джипита в Харманли обаче не може да има, дори и когато си разпределят останалите без личен лекар пациенти. На база анализ на брой здравноосигурени лица и обезпеченост с оставащите седем изпълнителя, в РЗОК-Хасково са изчислили, че след първи януари 2024 година един общопрактикуващ лекар ще обслужва около 2200 пациенти. Това е една съвсем нормална практика, коментира Ирина Колева.

    Едно от решенията в Харманли е служебното разпределение на останалите без личен лекар по останалите практики. Има и индикации да бъде открита съвсем нова практика в града. Млад лекар е заявил намерение за първи път да отвори свой кабинет като джипи именно в Харманли. Това обаче все още не е сигурно, допълни Ирина Колева.

    Заради създалата се ситуация, по инициатива на шефката на Районната здравно-осигурителна каса, в Харманли предстои среща с кметицата на общината Мария Киркова и джипитата там. Разговорите ще са в посока да се прекратят манипулациите спрямо хората и с напомняне за задълженията, които личните лекари имат по подписаните договори с НЗОК, обясни Ирина Колева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини