От х:

Днес в x:

Храните, образованието и IT секторът са във фокуса на сътрудничество между ХТПП и нигерийската палата в Умуахия

    Търговията с храни, сътрудничество в сферата на образователните институции и IT сектора са във фокуса на внимание на Палатата за търговия, промишленост, минното дело и селското стопанство на Умуахия, Република Нигерия. Това стана ясно по време на работната среща между председателя на нигерийската палата Чиди Нкем-Арума и председателя на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев.

    В двустранната среща взеха участие и дипломатът от Посолството на Нигерия в Румъния Давид О. Аврахам и областният управител на Хасково Красимир Ангелов.

    В тяхно присъствие председателите на двете палати подписаха споразумение за сътрудничество и размяна на бизнес делегации.

    Споразумението е планирано отдавна. Целта на това сътрудничество е да се предприемат действия за насърчава на добрите взаимоотношения между България и Нигерия, като начин да се ускори търговското ни сътрудничество. Чрез споразумението ще се организират в бъдеще двустранни срещи, посочи председателят на ХТПП Янчо Янчев.

    Споразумението е инициирано от посланика на България в Нигерия Янко Йорданов през миналата година, разясни председателят на палатата в Умуахия Чиди Нкем-Арума.

    Той посочи, че след подписване на споразумението в Хасково, следват реалните действия. Делегация от Нигерия ще посети скоро града и региона, за да потърси конкретни възможности за бизнес сътрудничество, както тук, така и в страната. В рамките на една година се очаква и организацията на реципрочна среща от страна на българския бизнес, включително и на компании от Хасково, които на място да се запознаят с възможностите за инвестиции в Нигерия.

    Палатата в Умуахия е основана през 1971 година. Чиди Нкем-Арума е неин председател от 2019 година. Споразумението за сътрудничество, което бе подписано днес в Хасково, е първото за България. Подобни споразумения нигерийската палата има с палати от Индия, Украйна, в Бангладеш и с други асоциации и сдружения.

    Град Умуахия е седалището на администрацията на щат Абия – един от най-силно развитите търговски центрове не само в богатата на петрол зона на делтата на Нигер, но и в цяла Западна Африка. По данни на федералното Министерство на инвестициите, търговията и индустрията в щат Абия е най-голямата концентрация на малки и средни предприятия в Нигерия.

    Председателят на палатата Чиди Нкем-Арума изказа благодарности на областния управител на Хасково Красимир Ангелов за съдействието и посрещането.

    Приветствам подобни инициативи и се радвам, че Хасковската търговско-промишлена палата е една от най-активните в страната в това отношение. Като областен управител се старая да подпомагам подобни инициативи за привличане на реални инвеститори и бизнес обмен, които да дават възможност за развитие, както на региона, така и страната, посочи областният управител на Хасково.

    Двустранната среща днес завърши и с отбелязването на 50-годишния юбилей на Чиди Нкем-Арума. От домакините на срещата той получи много подаръци-фланелка и бъклица с български мотиви и вино от региона.

    Гостът върна жеста и подари на председателя на палатата в Хасково Янчо Янев традиционна нигерийска дреха.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини