От х:

Днес в x:

Лозарите от Стамболово се надяват на добра реколта тази година

    Лозарите от Стамболово се надяват тази година да изкарат добра реколта грозде, за да има и добро вино.

    Днес в масива между Гледка и Стамоболово местните зарязаха лозята. А в традиционния ритуал участваха и посланици и дипломати от повече от 10 държави.

    Представителите на Дипломатическия корпус у нас са в района по покана на Хасковската търговско-промишлена палата.

    В община Стамболово има около 12 хил. декара лозови масиви, а основният сорт грозде, който се отглежда тук е мерло.

    В масива, в който днес зарязаха за здраве и берекет лозовите пръчки, стопаните отглеждат също предимно мерло, около десет процента е памидът, има и малко десертно грозде.

    Въпреки сушата тази година, местните смятат, че реколтата няма да е лоша, защото няма измръзване на насажденията, а и дъждът напоследък ще си каже благодатната дума.

    Отец Златко, отец Никола и отец Георги отслужиха водосвет за здраве и плодородие.

    Кметът на Стамболово Аднан Йълдъз поздрави всички с празника на виното и веселието. Той пожела годината да е добра за стопаните, да отгледат много и здраво грозде, да произведат пивко и качествено вино -да се гордеят с трудолюбието си и да разнасят славата на община Стамболово, като общината на лозята и виното.

    Гостите чуха и от местния певчески фолклор. А накрая всички опитаха ястия от турската и българската кухня. Домакините от кметството в Стамболово приготвиха кешкек-празнично ястие от жито с пилешко месо и традиционния за християните курбан с месо.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гю
      Гюро
      10 -3
      16:23, 15 фев 2020
      Haskovo.net, държите ни в информационно затъмнение, нито пишете къде Станчо обратното на острото е зарязвал лозето, нито къде са зарязвали лозя със съдействието на община Хасково лично в лицето на кмета Станислав Дечев.

    Още новини

    Последни новини