От х:

Днес в x:

След срещата на върха на инициативата "Три морета" Хасково може да се окаже стратегическа зона

    Добри новини и за региона на Хасково от Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", чийто домакин беше България през изминалите два дни. Гърция днес обяви, че обмисля включване в инициативата, а това ще доразвие транспортните коридори между Севера и юга. Хасковска област попада в обсега на това развитие.

    На форума в София присъстваха 10 държавни глави, правителствени ръководители и стратегическите партньори САЩ, Европейската комисия и Германия.

    В рамките на инициативата се проведоха и много срещи между представителите на бизнеса. На тях присъства и председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев.

    Той определи завършилия днес форум в България, като един от най-добре организираните сред тези, на които той е присъствал.

    „Участвал съм и друг път на този форум-в Румъния и в други държави. Тук беше най-организиран и най-добре подготвен форумът. Мисля и с най-добри резултати. Вече се изгради, може би, доверие между участниците, между многото страни“, посочи Янев.

    Енергетика, транспорт, иновации и цифровизация бяха сред приоритетните теми на събитието в София.

    В рамките на инициативата "Три морета" председателите на Търговските палати от странните участнички в нея и над 400 представители на българския и международния бизнес, са обсъдили и възможностите за инвестиции в развитието на инфраструктурните връзки Север-Юг в източната част на Европейския съюз.

    „За мен най-приятната новина днес беше тази, че се очаква Гърция да се включи в проекта „Три морета“, което означава, че транспортният коридор № 9, от Гданск до Комотини, който касае пряко Хасковска област, ще има някакъв старт през следващите месеци или година най-много.“, добави той.

    Изграждането на транспортния коридор на наша територия е възможност за значително подобряване управлението на регионалното развитие с цел преодоляване на част от неговите дефицити.

    Ако идеята за мащабния инфраструктурен проект бъде реализирана, полезностите за региона на Хасково ще са много, коментира Янчо Янев. Планираното изграждане на индустриална зона на бившото летище „Узунджово“, към което прояви инвеститорски интерес „Тракия икономическа зона“, ще получи тласък.

    „Реализацията на проекта с коридор №9 ще даде възможност за тази зоната, която евентуално ще се изгради, да бъде многофункционална и развита в много посоки, а също така и по-скъпа, като стойност. Ще поскъпнат и имотите в региона.“

    Интересът към региона на Хасково е голям, скоро ще има добри новини, прогнозира още председателят на Хасковската търговско-промишлена палата.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Bu
      bullshit
      4 -2
      08:23, 10 юли 2021
      глупости на търкалета
    Последни новини