От х:

Днес в x:

15 °C

Бизнесът иска по-ниски цени на тока

  Не е редно България да изнася ток на по ниска цена от тази, която плаща българският бизнес. Темата коментира тази вечер в Хасково пред посланици от над 10 държави и у нас, търговски аташета и представители на бизнеса председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  Хасковската търговско-промишлена палата е домакин за  25-ти пореден път на среща, посветена на празника Трифон Зарезан, която има неформален характер за създаване на бизнес отношения между българските и чуждите работодатели и инвеститори. Присъстват членове на дипломатическия корпус у нас и представители от 15 регионални търговско-промишлени палати от страната ни и две палати от Турция. Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват търговските и бизнес отношенията на българските работодатели, посочи председателят на ХТПП Янчо Янев.

  По време на официалната част на срещата Цветан Симеонов отбеляза пред гостите, че БТПП чества през тази година 125 години от основаването си, а Международната организация на работодателите- 100 години. “Горд съм да заявя този факт, че България е допринесла за света по отношение на организираната защита на интересите на работодателите“, посочи Цветан Симеонов.

  Той начерта няколко важни елемента в приоритетите на Асоциацията на българските работодатели, на която е член и Българската търговско-промишлена палата.

  Четири са основните пунктове, по които Асоциацията преговаря с държавата: подобряване на бизнес климата, който винаги от значение за работодателите, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси-нововъзникнал през последните години с намаляването на нивата на безработицата и сравнително високите темпове на развитие на България, реформата в енергетиката, както и ускореното развитие на електронното правителство.

  Дигитализацията в българските предприятия върви доста успешно, реализират се проекти, отбеляза шефът на БТПП, като посочи голямата заслуга за това на българския еврокомисар Мария Габриел.

  Той призна, че бизнесът вижда постижения от страна на държавата в битката със сивата икономика. Има обаче и още много какво да се свърши. Едно от исканията е например облекчаване на процедурите за връзване към структурите на ВиК, ел.енергия и газ, отбеляза Василев. По този повод той цитира, че България се намира на 143 място в света от 160 държави в класацията за включване в електрическата мрежа. „И това е така, защото правилата са твърде тежки за бизнеса. А и създават условия за корупция“, посочи още Цветан Симеонов.

  „Водим доста тежки преговори с държавата по това да облекчим икономическата среда в България". Той визира конкретно по темата с човешките ресурси, че според нормативните актове „внос на работник“ трябва да приключи за два месеца, практически обаче процедурите са изпълними за половин година. Освен това, в някои от съответните институции има и намеци за корупция.

  "Прекалено много задължения се хвърлят на бизнеса, които не са обичайни и негова задача. Бизнесът има една единствена задача -да развива предприемаческата дейност, с която се е заел- да я прави по-конкурентноспособна, да създава повече работа за хората, повече износ -приходи за държавата. Време е държавните институции да си влязат в ролята“, коментира още Симеонов. Той посочи, че бизнесът, който е направил всички необходими вноски за своите работници за пенсионно осигуряване, за изплащане на краткосрочно болнично лечение или инвалидност, не бива да бъде натоварвав с нито една стотинка повече.

  По време на срещата изпълнителният директор на Икономическа зона "Тракия" Пламен Панчев посочи, че се надява в скоро време в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който е да полезен за развитието на икономиката в региона. През последната година инвестициите в Икономическа зона „Тракия“, от която част е и Хасково, са повече от 150 милиона лева, посочи той.

  За развитието на бизнес междусъседските отношения подкрепа заяви и новият консул на България в Одрин Атанас Димов, който е хасковлия и също присъства на срещата днес.

  Представителите на дипломатическия корпус ще участват в ритуала по зарязването на лозята за берекет в събота в масива на Стамболово.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Dz
   Dzakardo
   9 -2
   19:46, 14 фев 2020
   2 часа вече няма ток в Кенана, пуснете тока кауни!!!
   • Co
    covid
    4 -6
    20:22, 14 фев 2020
    Когато го платиш ще го пуснем.
   • Dz
    Dzakardo
    9 -2
    23:02, 14 фев 2020
    Дадох последните си пари да платя на жена ти, но всеки лев си струваше!
   • Co
    covid
    1 -6
    10:35, 15 фев 2020
    Вярвам ти, педи. Виж коментара
  • 2
   И за всичко това да му е виновен друг. Ти си виновен крадецо- БЪЛГАРИН. ТИ
  • 3
   На
   Най
   10 -2
   21:00, 14 фев 2020
   крадливия народ. Най безочливия и корумпирания е българският народ. ФАКТ
  • 4
   ИН
   И най -простия народ
   13 0
   21:02, 14 фев 2020
   защото западняците крадат от други народи а българлина ограбва собствената си държава. Затова е простак
  • 5
   Ам
   Американски КурКосмат
   4 -6
   21:18, 14 фев 2020
   Продадох Патент в Хранително Вкусовата Промишленост
   на една от Най-Големите Компании в Америка
   ....
   Сега Гяурите като ви докарат машината от САЩ на Панаира в Пловдив ще цъкате с език
   и ще я купувате като Американска машина , без да знаете че Българин я е направил.
   ....
   Защо ? Защото не ми се занимава с тъпи Червени Вратове и Турски Аги :))
   Единственото което можете да развиете в Мутристана е лизането на задника на Мутрето и Бей Ахмет

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини