От х:

Днес в x:

20 °C

Бизнесът иска по-ниски цени на тока

  Не е редно България да изнася ток на по ниска цена от тази, която плаща българският бизнес. Темата коментира тази вечер в Хасково пред посланици от над 10 държави и у нас, търговски аташета и представители на бизнеса председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  Хасковската търговско-промишлена палата е домакин за  25-ти пореден път на среща, посветена на празника Трифон Зарезан, която има неформален характер за създаване на бизнес отношения между българските и чуждите работодатели и инвеститори. Присъстват членове на дипломатическия корпус у нас и представители от 15 регионални търговско-промишлени палати от страната ни и две палати от Турция. Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват търговските и бизнес отношенията на българските работодатели, посочи председателят на ХТПП Янчо Янев.

  По време на официалната част на срещата Цветан Симеонов отбеляза пред гостите, че БТПП чества през тази година 125 години от основаването си, а Международната организация на работодателите- 100 години. “Горд съм да заявя този факт, че България е допринесла за света по отношение на организираната защита на интересите на работодателите“, посочи Цветан Симеонов.

  Той начерта няколко важни елемента в приоритетите на Асоциацията на българските работодатели, на която е член и Българската търговско-промишлена палата.

  Четири са основните пунктове, по които Асоциацията преговаря с държавата: подобряване на бизнес климата, който винаги от значение за работодателите, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси-нововъзникнал през последните години с намаляването на нивата на безработицата и сравнително високите темпове на развитие на България, реформата в енергетиката, както и ускореното развитие на електронното правителство.

  Дигитализацията в българските предприятия върви доста успешно, реализират се проекти, отбеляза шефът на БТПП, като посочи голямата заслуга за това на българския еврокомисар Мария Габриел.

  Той призна, че бизнесът вижда постижения от страна на държавата в битката със сивата икономика. Има обаче и още много какво да се свърши. Едно от исканията е например облекчаване на процедурите за връзване към структурите на ВиК, ел.енергия и газ, отбеляза Василев. По този повод той цитира, че България се намира на 143 място в света от 160 държави в класацията за включване в електрическата мрежа. „И това е така, защото правилата са твърде тежки за бизнеса. А и създават условия за корупция“, посочи още Цветан Симеонов.

  „Водим доста тежки преговори с държавата по това да облекчим икономическата среда в България". Той визира конкретно по темата с човешките ресурси, че според нормативните актове „внос на работник“ трябва да приключи за два месеца, практически обаче процедурите са изпълними за половин година. Освен това, в някои от съответните институции има и намеци за корупция.

  "Прекалено много задължения се хвърлят на бизнеса, които не са обичайни и негова задача. Бизнесът има една единствена задача -да развива предприемаческата дейност, с която се е заел- да я прави по-конкурентноспособна, да създава повече работа за хората, повече износ -приходи за държавата. Време е държавните институции да си влязат в ролята“, коментира още Симеонов. Той посочи, че бизнесът, който е направил всички необходими вноски за своите работници за пенсионно осигуряване, за изплащане на краткосрочно болнично лечение или инвалидност, не бива да бъде натоварвав с нито една стотинка повече.

  По време на срещата изпълнителният директор на Икономическа зона "Тракия" Пламен Панчев посочи, че се надява в скоро време в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който е да полезен за развитието на икономиката в региона. През последната година инвестициите в Икономическа зона „Тракия“, от която част е и Хасково, са повече от 150 милиона лева, посочи той.

  За развитието на бизнес междусъседските отношения подкрепа заяви и новият консул на България в Одрин Атанас Димов, който е хасковлия и също присъства на срещата днес.

  Представителите на дипломатическия корпус ще участват в ритуала по зарязването на лозята за берекет в събота в масива на Стамболово.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Dz
   Dzakardo
   9 -2
   19:46, 14 фев 2020
   2 часа вече няма ток в Кенана, пуснете тока кауни!!!
   • Co
    covid
    4 -6
    20:22, 14 фев 2020
    Когато го платиш ще го пуснем.
   • Dz
    Dzakardo
    9 -2
    23:02, 14 фев 2020
    Дадох последните си пари да платя на жена ти, но всеки лев си струваше!
   • Co
    covid
    1 -6
    10:35, 15 фев 2020
    Вярвам ти, педи. Виж коментара
  • 2
   И за всичко това да му е виновен друг. Ти си виновен крадецо- БЪЛГАРИН. ТИ
  • 3
   На
   Най
   10 -2
   21:00, 14 фев 2020
   крадливия народ. Най безочливия и корумпирания е българският народ. ФАКТ
  • 4
   ИН
   И най -простия народ
   13 0
   21:02, 14 фев 2020
   защото западняците крадат от други народи а българлина ограбва собствената си държава. Затова е простак
  • 5
   Ам
   Американски КурКосмат
   4 -6
   21:18, 14 фев 2020
   Продадох Патент в Хранително Вкусовата Промишленост
   на една от Най-Големите Компании в Америка
   ....
   Сега Гяурите като ви докарат машината от САЩ на Панаира в Пловдив ще цъкате с език
   и ще я купувате като Американска машина , без да знаете че Българин я е направил.
   ....
   Защо ? Защото не ми се занимава с тъпи Червени Вратове и Турски Аги :))
   Единственото което можете да развиете в Мутристана е лизането на задника на Мутрето и Бей Ахмет

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини