От х:

Днес в x:

32 °C

Бизнесът иска по-ниски цени на тока

  Не е редно България да изнася ток на по ниска цена от тази, която плаща българският бизнес. Темата коментира тази вечер в Хасково пред посланици от над 10 държави и у нас, търговски аташета и представители на бизнеса председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  Хасковската търговско-промишлена палата е домакин за  25-ти пореден път на среща, посветена на празника Трифон Зарезан, която има неформален характер за създаване на бизнес отношения между българските и чуждите работодатели и инвеститори. Присъстват членове на дипломатическия корпус у нас и представители от 15 регионални търговско-промишлени палати от страната ни и две палати от Турция. Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват търговските и бизнес отношенията на българските работодатели, посочи председателят на ХТПП Янчо Янев.

  По време на официалната част на срещата Цветан Симеонов отбеляза пред гостите, че БТПП чества през тази година 125 години от основаването си, а Международната организация на работодателите- 100 години. “Горд съм да заявя този факт, че България е допринесла за света по отношение на организираната защита на интересите на работодателите“, посочи Цветан Симеонов.

  Той начерта няколко важни елемента в приоритетите на Асоциацията на българските работодатели, на която е член и Българската търговско-промишлена палата.

  Четири са основните пунктове, по които Асоциацията преговаря с държавата: подобряване на бизнес климата, който винаги от значение за работодателите, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси-нововъзникнал през последните години с намаляването на нивата на безработицата и сравнително високите темпове на развитие на България, реформата в енергетиката, както и ускореното развитие на електронното правителство.

  Дигитализацията в българските предприятия върви доста успешно, реализират се проекти, отбеляза шефът на БТПП, като посочи голямата заслуга за това на българския еврокомисар Мария Габриел.

  Той призна, че бизнесът вижда постижения от страна на държавата в битката със сивата икономика. Има обаче и още много какво да се свърши. Едно от исканията е например облекчаване на процедурите за връзване към структурите на ВиК, ел.енергия и газ, отбеляза Василев. По този повод той цитира, че България се намира на 143 място в света от 160 държави в класацията за включване в електрическата мрежа. „И това е така, защото правилата са твърде тежки за бизнеса. А и създават условия за корупция“, посочи още Цветан Симеонов.

  „Водим доста тежки преговори с държавата по това да облекчим икономическата среда в България". Той визира конкретно по темата с човешките ресурси, че според нормативните актове „внос на работник“ трябва да приключи за два месеца, практически обаче процедурите са изпълними за половин година. Освен това, в някои от съответните институции има и намеци за корупция.

  "Прекалено много задължения се хвърлят на бизнеса, които не са обичайни и негова задача. Бизнесът има една единствена задача -да развива предприемаческата дейност, с която се е заел- да я прави по-конкурентноспособна, да създава повече работа за хората, повече износ -приходи за държавата. Време е държавните институции да си влязат в ролята“, коментира още Симеонов. Той посочи, че бизнесът, който е направил всички необходими вноски за своите работници за пенсионно осигуряване, за изплащане на краткосрочно болнично лечение или инвалидност, не бива да бъде натоварвав с нито една стотинка повече.

  По време на срещата изпълнителният директор на Икономическа зона "Тракия" Пламен Панчев посочи, че се надява в скоро време в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който е да полезен за развитието на икономиката в региона. През последната година инвестициите в Икономическа зона „Тракия“, от която част е и Хасково, са повече от 150 милиона лева, посочи той.

  За развитието на бизнес междусъседските отношения подкрепа заяви и новият консул на България в Одрин Атанас Димов, който е хасковлия и също присъства на срещата днес.

  Представителите на дипломатическия корпус ще участват в ритуала по зарязването на лозята за берекет в събота в масива на Стамболово.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Dz
   Dzakardo
   9 -2
   19:46, 14 фев 2020
   2 часа вече няма ток в Кенана, пуснете тока кауни!!!
   • Co
    covid
    4 -6
    20:22, 14 фев 2020
    Когато го платиш ще го пуснем.
   • Dz
    Dzakardo
    9 -2
    23:02, 14 фев 2020
    Дадох последните си пари да платя на жена ти, но всеки лев си струваше!
   • Co
    covid
    1 -6
    10:35, 15 фев 2020
    Вярвам ти, педи. Виж коментара
  • 2
   И за всичко това да му е виновен друг. Ти си виновен крадецо- БЪЛГАРИН. ТИ
  • 3
   На
   Най
   10 -2
   21:00, 14 фев 2020
   крадливия народ. Най безочливия и корумпирания е българският народ. ФАКТ
  • 4
   ИН
   И най -простия народ
   13 0
   21:02, 14 фев 2020
   защото западняците крадат от други народи а българлина ограбва собствената си държава. Затова е простак
  • 5
   Ам
   Американски КурКосмат
   4 -6
   21:18, 14 фев 2020
   Продадох Патент в Хранително Вкусовата Промишленост
   на една от Най-Големите Компании в Америка
   ....
   Сега Гяурите като ви докарат машината от САЩ на Панаира в Пловдив ще цъкате с език
   и ще я купувате като Американска машина , без да знаете че Българин я е направил.
   ....
   Защо ? Защото не ми се занимава с тъпи Червени Вратове и Турски Аги :))
   Единственото което можете да развиете в Мутристана е лизането на задника на Мутрето и Бей Ахмет

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини