От х:

Днес в x:

Демонстрация: Кучета откриха дрога и заловиха наркотрафикант в Хасково

    Демонстрация със специално обучени кучета по откриване на дрога и залавяне на наркотрафикант бе направена пред Младежкия център в Хасково днес. Акцията бе изпълнена с помощта на Белгийските овчарки Гари и Гая под ръководството на екипа на Стефан Бакалов - началник на отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“. Двете кучета са дарени от САЩ. Използват се предимно по граничните пунктове за борбата с наркотрафика. В момента Агенция „Митници“ разполага с още едно такова куче, като се очаква до края на годината да получат още три.

    „Кучетата се отглеждат на различни места и живеят заедно с водачите“, каза Стефан Бакалов. Той поясни, че през последните месеци Белгийските овчарки откриват предимно канабис. Поясни, че вече наркотиците са много достъпни, включително и за деца на невинна възраст. По негови думи възрастовата граница на употребяващите дрога продължава да пада, като вече има сигнали за 12-13-годишни, които посягат към наркотиците.

    „В последните години употребата на наркотици в цял свят стана епидемия, при това много по-голяма от всички епидемии, които досега е имало. В забързаното си ежедневие и всичките проблеми, които са се стоварили на главата на всички възрастни, всъщност ние пропускаме нещо много сериозно – че тази световна епидемия навлезе и при нас“, каза Стефан Бакалов.

    Той заяви, че има експанзия на всички видове наркотични вещества, но все още канабисът е на първо място по употреба в цял свят, не само в България.

    По-рано през деня в Младежкия център беше изнесена лекция пред деца за употребата на наркотиците и вредата от тях. Инициативите са по повод 26 юни - Международен ден за борба с наркотиците. Организирани са от Превантивно-информационния център по наркотични вещества (ПИЦНВ) със съдействието на община Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      бай Танас общественик
      13 -1
      17:09, 26 юни 2023
      Не да ми правят демонстрации а да пуснат тия кучата да направят проверка на Кенана около сухото езеро !
      • Sw
        sws
        2 -1
        21:20, 26 юни 2023
        И нищо няма да стане... Невинните ще патят а лошите ще печелят, това е България днешно време- Джендъри, наркомани, измамници, крадци... нататак си добавяй ти.
    • 2
      Ал
      Александра
      5 -1
      09:42, 27 юни 2023
      Следовите кучета, които се използват при полицейските проверки от ОД МВР Хасково не могат да намерят наркотик различен от канабис, но винаги присъстват, за да пречат на криминалистите да си свършат работата
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини