От х:

Днес в x:

Да правиш това, което ти харесва е важно за психичното здраве

Изображение 1 от 4

    Какво те прави щастлив? Какво е влиянието върху младите хора на Фейсбук, на учителите, на родителите? На тези въпроси отговаряха ученици от 8-ми, 9-и и 10-и клас на няколко хасковски училища в рамките на ролевите игри, които проведе в Младежкия център днес Минчо Николов, доктор по психология от Институт по съвременна психология в Стара Загора.

    „Малките неща“, „ Да имаш някого до себе си“, „Семейството“. Това са част от отговорите, които дадоха младите хора от Езикова гимназия, от Математическата и от Финансово-стопанската гимназия в Хасково.

    Тренингът се проведе по повод 10 октомври-Международния ден на психичното здраве.

    Хората са психично здрави, когато правят това, което им харесва, а не непременно това, което трябва. Затова не трябва да се страхуваме да правим избори или да правим промени, посъветва още учениците д-р Минчо Николов.

    „Да умеете да говорите, да се представяте. Да умеете да лекувате притеснението си. Важно е какво би казал един човек на интервю, например. Как би представил себе си и идеите си.“, с тези думи младият психолог опита да раздвижи първоначалната дистанция между учениците, които не се познават помежду си. След това психологът разбърка участниците в тренинга по групи на случаен принцип и така предизвика членовете им бързо да пречупят дистанцията, да се запознаят и да работят заедно в екип, а в рамките на пет минути и да презентират отговорите си.

    И още ги научи, че трябва да говорят не само по между си, но и да търсят общуването с близките си хора, със семейството си. 

    "В днешно време живеем като безсмъртни, повече сме пред компютрите, повече сме самотни. Но вие поискайте време с родителите си. Убедете ги, че прекараното време заедно е по-ценно от това да се похарчи време за приготвянето на богата трапеза за вечеря, например. Уважавайте се и помежду си. Днес се запознахате, но утре не се подминавайте по хасковските улици-поздравете се. Защото след време някой от вас ще има нужда от помощ и тя може да дойде именно от някой друг, който е днес в залата", мотивира още психологът. 

    Инициативата за срещата с него е на Превантивно – информационния център по наркотични вещества. Организацията  изработи  и клип съвместно с група „ХАНГАР 42," чиято цел е превенция по употребата на наркотични вещества. Тренингът днес започна с представянето на клипа „Моят избор – живот без наркотици!".

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ге
      ГЕРБАЖИЯ
      9 -5
      22:30, 9 окт 2019
      А може ли да се правят ***** на центъра?
    • 2
      Ни
      Никодимчо
      1 0
      16:28, 10 окт 2019
      Прекалено егоистично е обобщението! Ако всеки прави това, което му харесва и му се иска, ще настъпи пълна анархия и джунгла.
    • 3
      Гр
      ГРАЖДАНИН
      1 0
      00:31, 11 окт 2019
      Идеята е добра, посланието също....
      Сегашните тинейджъри са далече от времето де ние бяхме такива...
      Те са отегчени от живота, вечно недоволни, а ако им спреш нета за ден ще се самоубият....
      Жалко е, но те не са виновни, ние сме....
    Последни новини