От х:

Днес в x:

Нова обучителна зала и инициативи за борба с наркотиците в Хасково

    Превантивно-информационният център по наркотични вещества към Младежкия център в Хасково вече разполага с нова обучителна зала, съобщи на пресконференция днес секретарят на структурата Снежана Симеонова.

    Тя се намира под ритуалната зала. В нея ще се провеждат редица тематични инициативи – обучителни семинари, ще се изнасят лекции от гост-психолози и обучители по определени теми, ще се изнасят интерактивни занятия от специалистите на ПИЦНВ в малки ученически групи. В нея ще се провеждат обучения с постоянните доброволци към Центъра по превенция срещу употребата на психоактивни вещества.

    До края на ноември ще се проведат три инициативи. В третия четвъртък от месеца ще бъде отбелязан Международния ден без тютюнопушене. По този повод на 16 ноември от 12 часа на площад „Атлантически“ ще се проведе съвместна акция с РЗИ – Хасково и доброволци от ПИВ, които ще раздават информационни флаери и рекламни артикули като пушачите ще бъдат призовавани да откажат цигарите в името на собственото си здраве. Тази година мотото на кампанията ще бъде „Да спечелим заедно един месец без никотин“.

    Същия ден от 14 часа в парковия терен пред бившата „Аско Деница“ ще бъдат засадени 10 дръвчета, като в акцията ще се включат ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II“. Символичната проява е за по-чист въздух и привличане на вниманието върху вредата от тютюнопушене. Инициативата ще се проведе със съдействието на Община Хасково, каза музикантът Антон Делчев, който е и част от „Хангар 42“. Той обяви още, че на 20 ноември ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите на ПТП, защото голяма част от катастрофите са вследствие от употреба на алкохол, наркотични вещества и други забранени стимуланти. Заедно с инспектор от „Пътна полиция“ – Хасково ще се проведе информационна беседа в ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“. Ще бъдат презентирани вредите, наказанията, какъв е контролът след употреба на алкохол. По-късно учениците ще могат да изпробват алкоочила на полигона на училището, от които ще могат да добият представа какви са реакциите, движенията след употребата на алкохол. Символично ще бъдат пуснати 20 балона, отдавайки почит към жертвите на пътя.

    На 29 ноември от 13:30 часа в голямата зала на Младежкия център ще се проведе образователна среща-беседа с Явор Колев – директор на дирекция „Информационни технологии и киберпрестъпност“ към застрахователна компания в София. Срещата ще бъде за ученици от 5, 6 и 7 клас от хасковски училища. Темата ще бъде: киберсигурност, дигитална грамотност, безопасно поведение в интернет пространството.

    Продължава работата по две национални програми за превенция на псхиактивни вещества училищна среда – в прогимназиален и гимназиален етап, каза Тина Арнаудова. Продължават занятията за райски газ, предстоят занятия за новите дизайнерски дроги. Арнаудова посочи, че България се нарежда на трето място в Европа по употреба и разпространение на новите дизайнерски наркотици, след Австрия и Белгия. „Този факт трябва да накара всички институции да работим заедно, за да може тези дизайнерски наркотици да бъдат ограничени, колкото се може повече", каза Арнаудова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Дж
      Джем
      14 -1
      17:49, 14 ное 2023
      В Хасково се продава наркотик, който прилича на навит на пръчка захарен памук
      • Ло
        лола
        0 0
        00:21, 16 ное 2023
        Надявам се не се продава на открито за деца???
    • 2
      Не
      Ненужен
      14 -3
      20:10, 14 ное 2023
      Не е нужна нито статия 1м нито нова зала! Нужни са некорумпирани полицаи,следователи, прокурори и съдии и дрогата от Каун дере ще изчезне! Но това е бизнес на политическа основа базирана от банкянската тиквичка !😜
    • 3
      За
      За борба с наркотиците
      11 0
      07:01, 15 ное 2023
      Очакваме да бъде представена работната група на ОД МВР Хасково
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини