От х:

Днес в x:

Пратиха голям престъпен бос в хасковския арест

Водят Дениз Тюркмен в хасковския съд

Мярка за неотклонение „задържане под стража” наложи днес хасковският окръжен съд на сочения за престъпен бос Дениз Тюркмен. Той е свързан с нелегални канали за търговия с оръжие, пране на пари, приближен е на известният Филип Найденов – Фатик.

Задържането му е станало вчера в международния влак от Истанбул през София за Белград във връзка с европейска заповед за арест. Според нея Дениз Тюркмен е издирван от френските власти по обвинение, че ръководи престъпна групировка за кражби на луксозни автомобили. Предстои хасковският окръжен съд да се произнесе и по очакваното искане за екстрадиция на Тюркмен. При арестуването му той е показал ирландски паспорт на името на Димо Скондиа.

Дениз Тюркмен, заедно с още трима грузинци бе изгонен от България през 2001 година. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Женен е за Мертем Тюркмен, дъщеря на Исмет Рашид Тюркмен-Шабан – човек на Държавна сигурност, участвал в търговията с оръжие и каптагон по линия на „Кинтекс”. Според осведомени тези канали са били действащи до 1995 година. След смъртта на Шабан незаконният му бизнес се поема от Фатик, едно от най-известните имена на подземния свят в България.  

През 2001 година заедно с Дениз Тюркмен от страната са изгонени Паати Блиадзе, Заза Цицвидзе и Владимир Тутберидзе.

Според българските специални служби четиримата са участвали в международна незаконна търговия с оръжие, изнудвания и грабежи, както и с пране на пари. Владимир Тутберидзе е съпруг на Светлана Шаренкова, бивша шефка на фонд „13 века България”.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини