От х:

Днес в x:

Внучката на Аспарух Лешников Джесика откри дните, посветени на дядо й в Хасково

    Внучката на Аспарух Лешников Джесика Лешников откри с кратък, но много емоционален концерт дните, посветени на 125-ата годишнина от рождението на дядо й в родния му Хасково.

    Джесика Лешников е оперна певица-сопрано, а на сцената на Драматично-куклен театър в града, в който е роден именития й предшественик, наричан през 30-те години от световната музикална критика „рицарят на горното фа“, изпя четири от емблематичните му песни. Сред тях беше хитът "Горчиво кафе", създаден по стиховете на Христо Смирненски.

    Джесика Лешников се представи на сцената с трима млади музиканти: пианистка Виктория Василенко, кларинетиста Дочо Праков и виолончелиста Атанас Кръстев. Аранжиментите на концерта са подготвени от Румен Бояджиев. Всички те са откликнали на идеята за възраждането на шлагерите, изпети от Ари, с  ентусиазма и отговорност от позицията на времето за приемственост.

    „Ако това е България, аз съм щастлива, че съм българка“, каза Джесика Лешников от сцената, след аплаузите в края на концерта, като благодари за топлия прием и позитивното отношение, които е срещнала в Хасково и София през последната седмица, докато е репетирала за този концерт. Наследницата на Ари е за първи път в България. Тя не познава лично дядо си, но сподели, че през годините на професионално си израстване е била водена от мисълта за него и разказите, които е чувала от баба си и майка си за огромния му талант.

    "Аз растях с историите за моя дядо. Започнах да свиря на пиано на 3 години, а когато започнах да пея на 6-годишна възраст, моята баба ми казваше: "О, звучиш като него". За мен той беше като една митична фигура и днес беше чест да изпея негови песни", каза Лешникоф.

    „ Когато говорим за Аспарух Лешников, ние не говорим само за ювелирна музика. Говорим за  космополитна личност, която въпреки превратностите, войните и смяната на държавните управления, успява да изгради име и музикална кариера на световно ниво. Лично аз определям живота, творчеството и мисията на Аспарух Лешников като епоха“, каза при откриването на Дните на Аспарух Лешников заместник-кметът Мария Вълчева.

    В Хасково внучката на Ари получи от председателя на Общинския съвет Таня Захариева отличието на дядо си за Почетен гражданин, присъдено му по смъртно през 2017 година.

    Преди този официален момент, пред  паметника на Аспарух Лешников бяха положени цветя от негови почитатели. Пред таланта на тенора се поклони и идейният двигател на тържественото честване на годишнината на тенора историкът от РИМ-Хасково и изследовател на творчеството и живота на Ари д-р Веселина Узунова.

    След това във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ беше открита изложба, посветена на Аспарух Лешников.

    И до днес неговите песни се изучават в консерваторията, припомни на откриването проф. Петър Стоянович. Бившият министър на културата посочи, че Ари е споделил щастливо-тъжната съдба на поредния европеец, който е станал по-известен извън собствената си страна.

    Ари е бил солист на немската музикална група "Комедиан Хармонистс", която е била изключително популярна през 30-те години на миналия век в Германия, преди идването на Хитлер на власт.

    Следват два дни, посветени на Ари, които  се организират от Община Хасково, Институт за исторически изследвания на БАН, Посолство на ФРГ в България и РИМ-Хасково.

    Внучката на Аспарух Лешников ще остане в Хасково през следващите два дни и ще награди победители на конкурса „С песните на Ари“ на гала-концертът в неделя вечерта в ОНЧ „Заря“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини