От х:

Днес в x:

Правителството ще помага на общините при прозрачни харчове. Кметовете: управляващите да не ни гледат като врагове

Правителството ще подпомога общините, които имат затруднения с разплащането на сметките си за отоплението на училища и за осветление. Това обеща преди началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Кирил Петков. Той обаче посочи, че подпомагането няма да е безусловно.

„Трябва да сме сигурни, че точно тези общини, които имат тези проблеми, имат и най-прозрачните начини за харчене на техните бюджети. Защото това, което виждаме е, че от една страна се казва, че нямат средства за важни неща, като детски градини, училища и осветление, от друга страна-виждаме че има един непрозрачен начин на харчене на пари“, коментира премиерът, като визира като конкретен пример за „непрозрачно харчене“ Столична община /б.а: за  разходите по лампите за улично осветление/.

Кирил Петков посочи, че общините, които имат нужда от средства и не могат да посрещнат разходите си сами, ще бъдат проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция.

„Трябва да сме сигурни, че харченето на съществуващите бюджети са направени по най-прозрачен начин“, добави той.

Реакцията от страна на местната власт не закъсня за това изказване на Кирил Петков. Иво Димов, който е кмет на община Димитровград и заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България, реагира като посочи, че за разходването на бюджетите си общините са проверявани регулярно и това е изискването по закон. „Сметната палата и АДФИ ни проверяват именно за това как се харчат парите-законосъобразни и целесъобразни ли са харчовете. Така че проверките за които говори премиерът не могат да бъдат обвързани с провеждането на процедурите по обществените поръчки, едното няма общо с другото. Освен това, когато има някакви нередности, е редно първо да се докажат дадените твърдения от компетентните институции“, коментира Иво Димов.

„Общинският бюджет се приема от Общинския съвет. Той е фиксирана рамка. Всеки един харч минава през системата за финансово управление и контрол. Няколко души си слагат подписите за всеки разход по бюджета. Така че не съм сигурен доколко е целесъобразно да се правят нови проверки. Това, че в момента общините имаме проблеми с покриването на разходите, които планираме, няма нищо общо с процедурите по провеждането на обществените поръчки“, категоричен е Иво Димов.

Община Димитровград и община Минерални бани са сред тези общини в региона на Хасково, които вече обявиха затруднението си за плащана на на високите сметки за ток, заради което и наложиха своеобразно ограничение в ползването на уличното осветление. Именно тези суми са най-високи в общите фактури за ползвана ел.енергия. В Димитровград осветителните тела са разредени през едно за светлото, а в Минерални бани има режим на уличното осветление по селата и в общинския център.

Относно проверките, за които премиер-министърът оповести, че ще иска да се правят по общините, кметът на Минерални бани отправи покана към него да посети на място общината, за да се запознае отблизо с работата на кметовете на по-малките населени места.

„Нека ни проверяват. И без това имаме непрекъснато финансови проверки. Но не съм съгласен всички да ни слагат под общо знаменател и да ни сочат като криви. Това е обидно. И без това кметовете не можем да вдигнем глави от 2009 година насам, има непрекъснато казуси, с които трябва да се справяме по места. Защо се създава внушение, че общините сме нещо различно от държавата! Както правителството е избрано от народа, така и ние сме избрани от хората. Затова трябва да вървим заедно. Управляващата власт трябва да се вслушва повече в гласа на местната“, смята Мюмюн Искендер.

Според него в настоящата ситуация е наложащо свикването на среща между управляващите и кметовете на общини. „Премиерът да събере министрите и през НСОРБ да покани всички кметове на общините, за да попита и да чуе какви са проблемите ни, как работим, как се справяме, какви са предизвикателствата по места. Само така можем да вървим заедно напред. Общинските кметове няма да се оставим да ударим кепенците, разбира се, и в момента все намираме начини да се справим, но ни е много трудно и затова управляващите трябва да погледнат на местната власт с други очи, не като на враг.“, категоричен е кметът на Минерални бани.

Мюмюн Искендер отправя и лична покана към премира да му гостува в Баните, за да види на място как един общински кмет си върши работата. И как се справя със съкращенията, които се налага да прави в администрацията си, за да оцелее възможно по-дълго с разполагаемите средства.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Ал
    Али реза
    21 -10
    15:12, 2 фев 2022
    Естествено герб и дпс заедно
    • Ко
      КонАна Картечайката
      6 -3
      15:54, 2 фев 2022
      Шизофреничка към лекаря: Трябва да ми помогнете, мисля че съм кучка
      Лекарят: Легнете на дивана и ми разкажете повече
      Шизофреничка: Не ми позволяват да се качвам на дивана
    • И го возят в едни джипки през слънчака
      ....
      А той като видял една дискотека пълна с ученици рекъл
      ....
      "ей колко дрога мога да продам тука "
  • 2
    33
    333
    23 -12
    15:13, 2 фев 2022
    На кметовете, като им казаха че ще ги проверяват за корупция и веднага взеха да плачат! Трудно можеш да ги от учиш, да не крадът! Те всъщност, друга форма на работа даже не знаят!
  • 3
    Ме
    Метежник
    21 -7
    15:13, 2 фев 2022
    След изказването на Радев и създаването на нова лява партия от него. Скоро няма да са управляващи. Жалкото е, че новите дългове ще ги плтим всички. А народа обеднява.
    • Оп
      Опитна мишка
      11 -12
      15:19, 2 фев 2022
      Радев ще прави втори опит. Пак на наш гръб. С Маямата и онова плямпало Пеканов. Деса го харесала.
    • 12
      123
      7 -2
      22:15, 2 фев 2022
      Дните на просто Кирчо и Кокорчо са преброени.Красавицата Херо няма да може да ги спаси от народната любов.Май месец на избори.Да ги изпратим подобаващо с камъни.
  • 4
    Км
    Кмете
    13 -2
    15:22, 2 фев 2022
    Като какъв да гледаме на тебе?
  • 5
    !?
    !?
    25 -11
    15:39, 2 фев 2022
    Браво на Иво Димов, каза му го направо! А Кирил Петков няма ли да даде обяснение за какво ще се харчи новия заем, къде изчезнаха събраните пари? Както се казва да даде личен пример.
  • 6
    Ба
    бат Рамадан
    22 -3
    15:42, 2 фев 2022
    Пиша до приближените на Кмета понеже може да не знае да чете,
    нека да каже колко е примерна общината, нека да обясни заедно с Алекси как усвояват общинския бюджет и как забавя заплатите на слубжителите си, поради празните банкови сметки на общината вследствие на багера който денонощно работи само и само да се краде пари. За обществените поръчки няма да говорим за процентите които се рекетират и остават в неговия джоб.
    • !
      !
      27 -1
      15:49, 2 фев 2022
      Бат Рамадан на нас и да кажеш и да не кажеш няма смисъл, иди кажи на Рашков!
    • Се
      село
      22 -2
      17:26, 2 фев 2022
      Оф Искендер ли си що си
      Единия от Харвард другия от Сърница с килийно образование за какво ли ще си говорят?
  • 7
    XM
    X men
    22 -1
    16:12, 2 фев 2022
    Най много пари трябва в Мин.бани няма как трябва на човека ха ха.
    • Ба
      бат Сали
      24 -3
      17:06, 2 фев 2022
      Трябва на човека строи хотел.
      Иначе винаги първи за реване, като си мисли, че много работи. Ще се дигне премиера ще дойде на село при султана хахаха.
      Простак си остана този кмет и се мисли за велик
  • 8
    Вр
    Врагове!!!
    22 -13
    16:13, 2 фев 2022
    Тоя просто Киро и ПП не мога да го гледам щял да прави ревизия на общините да гони хора от работа и какво от това мен ме интересува, промяната ни донесе само злини всичко поскъпна тройно не ме кефи тоя хаоса е пълен недоразуменията и назначенията на ключови позиции хора които и те самите не знаят къде се намират всичко е Ала бала!
  • 9
    14
    1488
    19 -11
    16:22, 2 фев 2022
    малко им остана на кметовете от гроб ,още една година и всичко чисто от гробаджий!!!!!
    • Ha
      haha
      15 -19
      16:24, 2 фев 2022
      Не съм симпатизант на Герб но ще ги търсим под дър... Виж коментара
    • До
      до хаха
      0 0
      00:54, 3 фев 2022
      На 9-ти Септември тия от вчерашния списък на Убитите в Хасковско фашисти
      са се криели в плевни , свинарници и кокошарници :))
  • 10
    Пр
    Право Куме
    8 -12
    16:23, 2 фев 2022
    От това ново правителство само Рашков можеше да на... Виж коментара
  • 11
    Пр
    Просто
    8 -8
    16:50, 2 фев 2022
    Киро тръгнал кметове да проверява абе не ни занимавате с вашите тъпотии като зеленият сертификат щял да отпада? ми да отпада нас какво ни бърка вашият скапан сертификат нямам и не ми е нужен тоя Киро както и ******* така и не разбраха че мерки и пари трябва да се влагат в болниците там куцаме най много здравната ни система е пред фалит, разни измислени докторчета които са най доволни от новите си частни кабинети фабрика за пари яко а иначе файда никаква!
  • 12
    Ет
    ЕТВ на живо!
    7 0
    17:21, 2 фев 2022
    Гледайте само за какво говорим човешкият живот не струва нищо!
  • 13
    24
    24976
    11 -2
    20:20, 2 фев 2022
    Да порверят в Симеоновград гражданските договори? Дойдат ли ще им пратим имена на хора дето нищо не са правили но са получили бая хиляди от общината. Ще пратим и имена на роднини дето са назначени на работа , а това си е конфликт на интереси.
    Чакаме проверката. Има много събрани материяли за проверяващите. Дати , цифри, имена. Важно е да са истински проверяващи.
  • 14
    XM
    X men
    7 -1
    21:59, 2 фев 2022
    Дарение прайте за общ.Мин.бани не стигат парите там.
  • 15
    Г
    Г
    5 -1
    22:51, 2 фев 2022
    Брей , много герб в тоя град ! Плачат за вожда!
  • 16
    Аз
    Аз
    1 0
    07:59, 3 фев 2022
    Да попитам на кой му трябва такова осветление между Хасково у Язаки светят по две лампи на два реда между платната за движение, като след 20.00 часа има много малко коли. А в града лампите светят като кандило в църква, а по селата на общ Хасково е пълна тъмница. Хората не могат да излязат на улицата. Кое осветление според кмета е по важно за колите с фарове или за хората Ама реве че тока е много скъп. Ясно, че всичко е тенденциозно и без сметка. Важното е да ревем, а не да мислим как да харчим парите на хората.

Случаен виц

Последни новини