От х:

Днес в x:

Поредица от инициативи и нетрадиционни уроци в Гимназията по туризъм по програма „Иновации в действие“

    Гости от професионални гимназии в Сопот и Несебър посрещнаха в ПГ по туризъм „Александър Паскалев“. Мобилността е част от проявите по проект по национална програма „Иновации в действие“.

    Гостите от сопотската гимназия и от гимназията по туризъм в Несебър бяха посрещнати официално от директора на хасковското училище Пенка Георгиева. Срещата започна с представяне на училищата, тяхната история, традиции, училищен живот и добри практики. Интерес предизвика дългогодишният опит на хасковската гимназия в реализирането на проекти по програма Еразъм+, както и начинът, по който тя се справя с планираните мобилности в условията на COVID-19. Ученици от специалност „Екскурзоводско обслужване“ презентираха забележителностите на Хасково под формата на виртуална разходка, след което включиха гостите в забавни интерактивни дейности. Последва реална разходка из град Хасково, която започна с изкачване на 135-те стъпала на Камбанарията, продължи с каране на скейтборд зад Монумента на Богородица и много фотопаузи до атрактивните паметници и скулптури из центъра на града.

    През втория ден домакините от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ представиха два открити урока и проведоха интересни дискусии след тях. Първият урок бе по проектно базирано обучение по математика, на който под ръководството на учителя Таня Христозова учениците измериха имот, пресметнаха необходимите материали за построяване на еднофамилна сграда в него, като използваха знанията си за лице и повърхнина на геометрични фигури, изчислиха и лихвата по ипотечния заем. Урокът завърши с изчисляване на грамажа на торта и разделянето ѝ на еднакви парчета според броя гости. Учениците бяха поздравени за усърдната работа от старши експерта по математика към РУО - Хасково Гергана Генова.

    Другата иновативна дейност в Гимназията по туризъм е съдържателно-езиково интегрирано обучение по учебна практика – технология на хотелиерското обслужване и английски език. Този урок бе на тема „Места за настаняване“ и се проведе под ръководството на учителя по английски език Елена Димитрова с ученици от 9, 10 и 11 клас. Бъдещите хотелиери отбелязаха в padlet map любимите си дестинации в България и въведоха информация и снимки за тях, а чрез menti.com демонстрираха какви места за настаняване познават. Работа по групи беше възложена в приложението linoit. Всеки екип получи казус за решаване – като истински туристически агенти трябваше да изберат подходящо място за настаняване според профила на клиентите си. Накрая чрез quizziz бяха проверени знанията на учениците по темата. Използваните по време на урока приложения не изискват предварителна регистрация, лесни са за използване за обучение както в присъствена, така и в електронна среда от разстояние. Те направиха дейностите изключително интерактивни и активираха говорните умения на учениците по английски език. Представителите на гостуващите училища се включиха с интерес във всички дейности в урока. Учител и ученици бяха поздравени от Дарина Станчева, старши експерт по професионално образование към РУО Хасково, която наблюдаваше урока. Тя изрази задоволство от присъствието на иновативни млади учители в училище. Впечатлена беше и от оборудването, с което се е сдобило училището като част от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

    В новия кабинет по рекламна графика учителят по информатика и информационни технологии Станимир Велев демонстрира възможностите на специализираното оборудване – термопреса, машина за биговане, 3D принтер, термопреса за чаши и машини за изрязване.

    Интерес предизвика и новата специалност „Съдебна администрация“, която гимназията предлага в новия си план-прием.

    По време на последвалата дискусия бяха разгледани теоретично въведените иновации, създадените учебни програми и продукти, обсъдени бяха възможностите за мултиплициране на демонстрираните иновации. Гостите споделиха, че са обогатили „библиотеката“ си с приложения и инструменти, с които да разкриват нови хоризонти пред своите ученици.

    Заедно, учители и ученици, изразиха своето удовлетворение от обмена, вперили очи в една посока – към по-ясно бъдеще, знаещи и можещи.

    Проектът по модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“ по национална програма „Иновации в действие“ стартира още през месец май с посещение на учители и ученици от хасковската гимназия в ПГ „Ген. Владимир Заимов“, град Сопот, където се запознаха с иновативните дейности на училището-домакин.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини