От х:

Днес в x:

0 °C

Д-р Антония Първанова: Премиерът е предозиран с кортикостероиди

"Самолечението и свръхлечението са две много опасни неща. Предстои да видим късните последици от употребата на антибиотици без лекарско предписание.

Понякога общопрактикуващите лекари, и не само те, правят свръхлечение. Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха една униформена рецепта с два антибиотика и кортикостероид, което, първо, е неоснователно и, второ, какво лекуваме с тези антибиотици, когато няма бактериална инфекция? Кортикостероидът смъква имунитета.

Ще си позволя да обърна внимание на един ефект с публична личност. Погледнете премиера. Може би той беше много зле и се е налагало да бъде лекуван с кортикостероиди, но какво количество кортикостероиди трябва да са му били дадени, за да направи за толкова кратък период типичният фациес луната (лунообразно лице), което е характерно за хора, които много продължително време вземат кортикостероиди? И това е само едно проявление. Те имат и много други. (...) Не знам какво е правено, но определено човекът има подпухнал вид и изглежда доста зле, като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани."

Това коментира д-р Антония Първанова - педиатър, депутат от НДСВ и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване в периода 2001-2005 г. - в студиото на bTV тази сутрин, която също е преболедувала COVID не веднъж, а два пъти. "Търсих доста информация за това дали са две заразявания, дали това са две преболедувания от едно. Честно казано, към момента науката не е дала доказателства кое от двете доминира. Първия път беше много по тежко, със сериозен задух, втория път премина със загуба на обоняние и по кратък период на боледуване", каза по този повод тя и се върна на темата за лечението, самолечението и безразборната употреба на антибиотици.

"Лечението, особено с лекарства по лекарско предписание, зависи от лекаря, който трябва да прецени кое лекарство в кой момент да включи, а не просто блокова рецепта - "започвай да ги вземаш". Това прилича много са оставяне на само себе си."

Много е важно и какво е поведението ни, но не толкова дали се тестваме, носим маски и стоим на 2 метра разстояние от другите:

"Не могат всички със симптоми да бъдат тествани. По-важното е когато имаш грипоподобни симптоми, в никакъв случай да не ходиш по улиците, в градския транспорт, на работа, да имаш контакти с близки. Хората трябва да си останат вкъщи, да се обадят на общопрактикуващия си лекар, да започнат веднага лечение, а не да разнасят заразата. Защото нито маски, нито дистанции ще ги спрат от два метра. При едно кихане вирусите се разнасят до 8 метра".

Друг важен въпрос, на който няма отговор на този етап, е свързан с повишената смъртност у нас.

"В България министърът на здравеопазването трябва да отговори на какво се дължи тази повишена смъртност. От самото начало на епидемията има ръст на хората, които са заболели. В световен мащаб са вече около 65 милиона. В същото време, кривата на хората, при които заболяването завършва летално, става все по-плоска, те са около милион и половина в момента, и процентът на хората в критично състояние от 6% падна на 0.6%.

В България, с тази висока смъртност, трябва да се отговори на какво тя се дължи. Дали на лошото здравословно състояние на българското население по принцип, на нелекуваните добре до този момент клинични заболявания, на организационни проблеми, които не позволяват навреме да се стигне до хоспитализация, на отпаднала доболнична помощ от функциите си и всичко е прехвърлено към болничната. Всъщност голямата част от хората са за лечение от доболничната помощ. Дали се дължи на грешки в лечението, дали се дължи на вътреболнични инфекции. Дали всички тези случаи са такива, защото вече се бие камбаната от много хора за това, че изчезнаха починалите, особено в малките населени места, от инфаркт, от инсулт, от онкологични заболявания. Всичко е COVID", каза д-р Първанова.

Тя бе попитана и за представения вчера Национален план за готовост при пандемия, който определи като "бюрократично чиновническо упражнение с политически оттенък".

"От 2006 такъв имаме план за борба с грипни пандемии, той предполага да може да бъде актуализиран, но съдържа основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия. (...) Сега изведнъж имаме един голям план, след това ще имме за грип А, грип В, после нещо друго ще дойде, въобще план за левия крак, план за десния крак и план за цялото тяло".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ам
  Аман
  3 -6
  16:47, 3 дек 2020
  Където и да я погледнеш , тази жена ръси негативизъм...
  • Мн
   Много
   6 -1
   18:42, 3 дек 2020
   Много си е добре жената и казва правилни неща. Негативизма го сееш ти.......

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини