От х:

Днес в x:

ЦИК: Изборите могат да се отложат с два месеца

Възможно е да бъдат отложени изборите в рамките на два месеца, но отлагането на изборите е в компетенциите на президента. Това заяви в сутрешния блок на bTV говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Тя обясни, че с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания, а коронавирусът не е такова увреждане, но тепърва ще се мисли как да гласуват хората под карантина. Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, означава, че би трябвало да се промени законодателството.

Цанева посочи, че при националните избори и предвид ситуацията ще бъде по-трудно да се намерят членове за Секционните избирателни комисии (СИК). Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч., но може да бъде удължен до 21 ч. Възможно е изборният ден да започне и от 5 ч. сутринта, за да бъде избегнато голямото струпване.

ЦИК ще решат за "зелени коридори" за гласуване на възрастните хора по отношение на интензитета на пандемията. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат представени предложения за заявления за участие и на 8 декември ЦИК ще знае колко и кои са участниците в обществената поръчка за машините. На 10 февруари трябва да бъдат доставени машините за гласуване, предвидено и е партидно доставяне до 25 февруари.

Необходимо ще бъде да се проведе една сериозна разяснителна информационна кампания за избирателите. Машините за гласуване са общо 9 600. Допълнителни машини няма да се сменят в изборния ден, а има допълнително около 100 броя машини, които ще бъдат използвани за разяснителната информационна кампания.

Гласуването в чужбина изключва машинно гласуване, както в болниците и домовете за възрастни хора. Гласуването в чужбина се провежда в дипломатическите и консолски представителства. Всичко ще зависи от подадени заявления и от епидемичната обстановка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    3 0
    12:46, 3 дек 2020
    А така! Да си дойдем на думата!
    А защо тиквите не гласуват да направим **** ******* доживотен Вожд!
Последни новини