От х:

Днес в x:

Европа предупреждава за нов, силно мутирал щам на коронавируса

Европейските здравни служители предупредиха, че новият, силно мутирал вариант на коронавирус Пирола циркулира на континента и може да е причина за повишаване на случаите на COVID-19, пише "Блумбърг".

Щамът, официално наречен BA.2.86, беше открит спорадично през август и може да бъде фактор за неотдавнашното забележимо увеличение на инфекциите, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Длъжностни лица от Европа и другаде насърчават страните да удвоят усилията за ваксиниране срещу Covid - особено за хора, изложени на риск от сериозно заболяване - с наближаването на есента и зимата в Северното полукълбо.

Няма доказателства, че нововъзникващите варианти са свързани с по-тежко заболяване или намаляване на ефективността на ваксината, каза в изявлението директорът на ECDC Андреа Амон.

Все пак неотдавнашното нарастване на инфекциите идва във време на увеличени пътувания и големи събирания - и съвпада с докладите за отслабваща имунологична защита, каза агенцията.

Европа също отбеляза спад в усилията за наблюдение на Covid тази година, което потенциално затруднява политиците да реагират бързо на възникващи заплахи от вируса.

Учените наблюдават внимателно новия щам, защото има много нови мутации, което увеличава възможността да се разпространи. Твърде рано е обаче да се разбере доколко се предава или дали предизвиква по-тежки симптоми от по-старите варианти, според изявление на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията миналата седмица.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини