От х:

Днес в x:

Задържаният за над 288 кг хероин остава в ареста

Обвиняемият за опит за контрабанда на 288,380 кг хероин ще остане за постоянно в ареста, съобщиха от Темида. Това реши вчера Хасковският окръжен съд, който разгледа молбата на турския гражданин Селман Йоздемир с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение.

41-годишният мъж бе арестуван на 14.04.2019 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в съучастие с Сеидмохамадхас Рамазани от Иран направили опит да пренесат с тир от Турция в България наркотика на обща стойност 18 744 700 лева. Рамазани е шофирал товарния автомобил, а Йоздемир е сочен за помагач в престъплението.

Преценявайки настоящата молба, за изменение на взетата мярка, съдът прие наличието на обосновано предположение за извършено от обвиняемия престъпление предвид събраните към момента доказателства. Също така се отчита, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление и има опасност да се укрие от разследващите органи, тъй като е налице висока степен на обществена опасност на извършеното деяние, както и механизъм на извършване, сочещ на организираност. Изложените съображения от страна на защитника на обвиняемия за влошеното му здравословно състояние не налага изменение на мярката за неотклонение в по-лека. Съдът намери, че са налице кумулативно дадените в закона предпоставки за вземане на най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, което ще осигури явяването на му в хода на досъдебното производство и при разглеждане на делото пред съда и ще способства за приключване на наказателното производство в срок.

Съдът определи двумесечен срок, в който обвиняемият няма право да иска изменение на взетата мярка. В този смисъл съдът приема, че не е налице промяна в обстоятелствата, поради което остави без уважение искането на обвиняемия.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото е насрочено за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив на 24.09.2020 г. От 10:30 ч.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини