От х:

Днес в x:

Повече от 400 души са задържани в Русия при прояви в памет на Навални

Повече от 400 души са задържани по време на демонстрации в 32 руски града след смъртта на Алексей Навални, най-известния критик на президента Владимир Путин, съобщи правозащитната организация "ОВД-Инфо", цитирана от Ройтерс.

Това е най-голямата вълна от протести, предизвикани от политически събития в Русия, от септември 2022 г. насам, когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за военната кампания на Путин в Украйна.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, изпадна в безсъзнание и почина в петък след разходка в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", където излежаваше 30-годишна присъда, съобщи затворническата администрация в Русия, пише БТА.

"ОВД-Инфо", която информира за свободата на публичните прояви в Русия, каза, че най-много са арестуваните в Санкт Петербург и Москва, където подкрепата за Навални традиционно е силна. Към 20 часа по Гринуич вчера повече от 200 души бяха задържани в Санкт Петербург.

Руските държавни информационни агенции, които са под пълен контрол на Кремъл, не съобщават за демонстрациите. Няма репортажи за стотиците хора из Русия, които са продължили да се противопоставят на властите и да полагат цветя пред импровизирани паметници на Навални. 

Смъртта на Навални лишава опозицията в Русия от нейния най-известен лидер в момент, в който Путин се готви за президентските избори през март, на които се очаква да си подсигури оставането си на власт до поне 2030 година, отбелязва Ройтерс.

Кадри, заснети вчера от Ройтерс в Санкт Петербург, показват как десетки хора се събират пред паметник на жертвите на репресиите. Протестиращи положиха цветя и свещи, някои пееха химни, а други се прегръщаха със сълзи в очите. 

"Много ми е жал за него и за страната ни", каза 83-годишна жена, която не пожела да каже името си. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини