От х:

Днес в x:

12 °C

Областният кризисен щаб за действие при бедствия заседава заради умрели крави в Марица

  Всички институции от Областния кризисен щаб за действие при бедствия са на крак в понеделник вечер. Причината е съобщение за цяло стадо крави, които са умрели минути след като са пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград. Инцидентът е станал в района на пречиствателната станция край града. На място дойдоха експерти от полицията, пожарната, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и дори патоанатомът д-р Христо Еленски.

  На мястото бяха и областният управител д-р Стефка Здравкова, която е ветеринарен лекар по професия, заедно с кмета на Димитровград Иво Димов. Заради инцидента и факта, че мястото е в близост и до други населени места, областната свика спешено заседание на Кризисния щаб за действие при бедствия и аварии. Предполага се, че животните са отровени. Мястото, на което са труповете им е до канал, който излива вода от промишлената зона.

  „Рано е още да се каже, но имаме вече известни предположения за инцидента-замърсяване или с киселина, или с основа на водата в канала. На заседанието на Областния кризисен щаб ще бъдат набелязани мерки.“, посочи кметът на Димитровград Иво Димов. Превантивно обаче вече е спряно водоподаването към няколко села по течението на р. Марица: Радиево, Злато поле, Райново, Здравец, тъй като водозахранването към тези населени места е от помпена станция, която е по течението на реката. От водата в тези села ще бъдат взети проби  тази вечер и повторни утре сутрин, и ако всичко е наред, водата ще им бъде пусната, информира още градоначалникът.

  28-те крави са умрели във водата на р.Марица край Димитровград минути след като са пили вода. Едно от животните не е било на водопоя и то е оцеляло. За трагедията разказа собственикът на стадото Стоян Господинов. „Сутринта пуснах животните, пиха вода на мястото, нямаше проблем. В 16.30 часа работникът ми ги е пуснал отново да пият вода преди да ги прибере. И умряха-десетина, петнайсет минути след водопоя. Някои от тях са успели да излязат, други са паднали направо във водата.“ Стоян Господинов разказа още, че стадото му е почивало на това място всеки ден и е пиело вода тук, но досега не е имало проблем. Той предполага обаче, че от близкия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ изливат мръсотии в канала, който се влива в реката. Чувал дори от свои съседи, които работят в завода, че в момента мият съдовете с някакви вещества.

  След като намерили труповете на кравите, баща му взел проба от водата в канала и после разказал, че водата била неестествено топла и ръцете му започнали да парят, имало и миризма, разказа Стоян Господинов.

  Загубеното стадо е основният поминък за семейството на Стоян от 2014 година насам. Загубената инвестиция е за около 40-50 хил.лева. Кравите са редовни, регистрирани са, но не са застраховани, посочи младият животновъд. Единственото, на което се надява той  в този случай, е някакво обезщетение, което поне малко да покрие загубата му. Той посочи, че баща му е звънял на прокуриста на „Неохим“ Стефан Димитров по телефона след инцидента, за да му каже какво се е случило. Отговорил му, че те нямат нищо общо със замърсяването.

  По-късно Стефан Димитров отрече някой от стопаните да се е свързвал с него и отказа коментар с думите: “Нека първо да оставим полицията да си свърши разследването.“

  Биологичните стойности на взетите проби от водата в канала тази вечер ще са готови след пет дни, изследват се и други показатели, посочиха от РИОСВ. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (28)

  • 1
   По
   Покъртително
   58 -4
   21:32, 27 юли 2020
   До там ли вече стигнахме да гледаме как са умрели горките животни , отровени! Да ви е. а майката мръсна бе, жестока гледка,жестока! Засрамете се бе боклуци! Този стопанин как му е сега бе, как го изживява човекът? Дайте му обезщетение на 100% и се вдигайте всички оттам бе, бездомници! Махнете поне жалката снимка бе ееееееееееееееееееей
   • За
    Защитник
    27 -7
    22:50, 27 юли 2020
    Тези които сеят смърт , смърт да ги постигне ! Амин.
   • Нас никой не може да ни хване
    понеже Община Димитровград е наше феодално владение
    още от времето на Черния Египтянин Иван Костов
    ......
    Най-много да уволним някой бушон като Васко Стефанов или Асен Краваев
  • 2
   Ня
   Нямам думи
   45 -1
   21:35, 27 юли 2020
   Не е за коментар! Това е ужас! Кой го е направил, има ли яснота? Безсрамници долни!
   • Ра
    Работил в Неохим
    20 -1
    06:28, 28 юли 2020
    Как кой го е направил ?
    ......
    Стефан Димитров влиза в АМ76 - и никой не му обръща внимание .
    Трябваше Тома Томов да ни каже че това е Директора.
    ......
    Пълни Некадърници . Направете си сметката колко е токсична Марица след това място.
  • 3
   Тъ
   Тъжно
   53 -2
   21:53, 27 юли 2020
   Горкия човечец, сигурно ги е имал като дечица, а те починали... Толкова време да ги гледаш и накрая за един ден :( ПЛАТЕТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ
  • 4
   Кр
   крадлив *********
   31 -6
   22:12, 27 юли 2020
   Нашите видими резултати.
   • Ще го лашкаме Неохима
    докато всичко се скапи и сетне ще го нарежем на скрап.
    .....
    Досега сме окрали 100 милиона долара от него . С толкова пари можем да си купим всеки съдия
  • 5
   Ба
   БАЙ ИВАН
   17 -5
   22:13, 27 юли 2020
   Може да е и нитрати и нитрити-амониева селитра
  • 6
   Ми
   Мира
   37 -3
   22:16, 27 юли 2020
   Какъв ужас! Горките хора и горките животни! А ако се окаже, че и хора са пили от тази вода?! Дали Неохим са виновни? Много въпроси без отговори! Дано намерят виновника и да си плати
  • 7
   Хм
   Хм
   30 -6
   22:27, 27 юли 2020
   Стефчо, Стефчо, дано и ти да си пийнеш от тая водачка!
   Да ти е сладко!
  • 8
   Ба
   Бай Ганю
   32 -4
   22:36, 27 юли 2020
   Да дадат на Стефан Димитров да си пийне от водата която е напълнил в бутилки бащата на собственика на кравите,и тогава да лъже че няма нищо
  • 9
   Ин
   Индиана джоунс
   14 -3
   23:19, 27 юли 2020
   Виновните ако живееха в Индия, какво щеше да ги сполети виновниците?
   • An
    Andhra Pradesh
    13 -1
    00:06, 28 юли 2020
    Първо бой с пръчки, а след това секс до припадък.
  • 10
   Пр
   Проста Харманлийска Пуцка
   21 -2
   07:10, 28 юли 2020
   Областния Кризисен Щаб
   работи как да покрием еко-катастрофата
   .....
   • Те
    теляк
    2 0
    15:22, 28 юли 2020
    Стефито упорито отказва да избръсне шубраците.
  • 11
   Ми
   Мишо Панев
   18 0
   07:42, 28 юли 2020
   Тая новина ще я прочетат и в Гърция, и в Турция, които са по поречието на Марица... Да видим какъв скандал ще стане!!
  • 12
   Ив
   Иван
   13 -1
   08:20, 28 юли 2020
   .... нещо много абдурдно ще измислят като причина , собственика ще го подпомогнат с държавна пара и ще си траят за виновния
  • 13
   Ва
   Василев
   6 -14
   08:39, 28 юли 2020
   Като гледам на снимките единственият стойностен чо... Виж коментара
   • Ге
    ГЕРБ = смърт
    8 -1
    10:32, 28 юли 2020
    Качествени крадци няма.
  • 14
   Ив
   Иван е прав
   4 -4
   14:23, 28 юли 2020
   Че ще измислят причина, няма и грам съмнение, но това може да се повтори. Не можах да спя от жалката гледка на умрелите невинни животни! Ужас! Дъщеря ми ме попита дали са имали малки теленца , аз пък се разплакаха, много е тъжно! Нека собственика бъде обезщетен, и на него не му е лесно!
   • Ив
    Иван
    0 -4
    15:24, 28 юли 2020
    Реви за хората, не за тъпите крави, шантава патко. Виж коментара
  • 15
   До
   Дорчо
   4 -2
   14:53, 28 юли 2020
   Жалко за животните наистина, но не ви прави впечатление нещо друго. Няма нито измряла риба, нито жаби, нито птици. Всичко живо в района е добре, само кравите са дали фира. Представяте ли си колко силна трябва да е тази отрова за да тръшне петстотин килограмово животно за десетина минути? Дори и разредена по-късно от голямата река пак би следвало да е смъртоносна за далеч по-дребните животинки. Не е ли по-вероятно кравите са пасли замърсена трева, а водата която по-късно са пили да е отключила химична реакция довела до смъртта им?
   Не съм биолог нито химик по професия. Просто се опитвам да разсъждавам логично, и нещо не ми се връзва. Нали помните когато изпуснаха хвосто хранилището над Лъки. Изтровена риба имаше чак до Асеновград, и по-надолу по реката, а тук няма дори една умряла жаба. Пак повтарям. Нещо не ми се връзва.
   • Дя
    дядо Шишарко
    2 -2
    15:28, 28 юли 2020
    Ти си умрялата жаба.
   • Sченге
    1 0
    13:44, 29 юли 2020
    Наистина много интересно,отровата открита може да убие такива големи животинки а не може да убие рибата.Много питанки,многоо.А и животинките много подути,наовремето като ги изтървяха в люцерната преяждаха и като се напиеха с вода така ставаха.Подуваха се и...
    А навремето дядо ми казваше така крави не се поят от реки и дерета а само от ЧЕШМА С ЯЛАЦИ,МАГАРЕТО също...Та така.
  • 16
   Ге
   Герой
   1 0
   12:24, 29 юли 2020
   На виновника непосилна глоба колкото външния дълг на България, също да зареби с риба цялата река на стойност годишната печалба на Неохим.
  • 17
   Па
   Пазарджия
   1 0
   14:12, 29 юли 2020
   Кенефа от пазара е свързан към реката от там е проблема...

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини