От х:

Днес в x:

19 °C

Гуми, извадени от р.Арда отиват в помощ на пчеларите

  Няколко камиона с гуми са извадили от река Арда доброволци и еколози при традиционното почистване на водите и брега й край Маджарово.

  Акцията мина тази неделя, а днес организаторите направиха рекапитулацията.

  По традиция почистването от години се прави през април. Тогава обаче водите на реката са по-високи. Заради, наложените мерки покрай коронавируса през тази година почистването беше изместено за юли.

  Сега Арда е по-ниска и имахме възможност да изпълним заплануваното влизане с лодки до място, до което при обстоятелствата през пролетта е почти невъзможно да се достигне- между Маджарово и с. Бориславци, разказа организаторът на екоинициативата Марин Куртев от „Природа Маджарово“ .

  От водите на реката там са извадени гуми, захвърлени от десетилетия.

  Около 40 души са се включили във вчерашното почистване. Боклуците стават все по-малко, посочи Куртев. Въпреки това в събота, доброволец, който и бил възпрепятстван да участва в неделя, е минал по брега и сам е направил оборка. Той се е натъкнал на оставени от недобросъвестни летовници боклуци.

  Към извадените с рафтинг лодки гуми интерес са проявили пчелари от района на Маджарово. Те използват този иначе солиден замърсител на реката и брега за повдигане на пчелните кошери, така че старите ненужни гуми вместо за рециклиране ще отидат за работата в помощ на пчеларите, посочи Марин Куртев.

  От водите на реката при всяка акция по почистването доброволците правят на Фейсбук страницата на събитието и рубрика „Съкровища“, в която публикуват снимки на най-любопитните боклуци, на които са открили. Много от тези снимки са свързани с носталгичното настроение на вече порасналите деца, които се натъкват на захвърлени играчи отпреди няколко поколения или пък на предмети от бита.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Щи
   Щиглец
   18 -2
   21:10, 27 юли 2020
   Не сме хора а свине!
  • 2
   Ем
   Емил Митев
   2 -13
   22:30, 27 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ро
   Росен Пеневски
   9 0
   08:19, 28 юли 2020
   Алоо Община Маджарово!!! Къде Ви е сметосъбирането?! От 3 седмици контейнерите в Бориславци и Малки Воден преливат! Кучетата разпиляват боклуците и се превръщаме в сметище в собствените си домове. Каня г-н Ерджан лично да сезира, какво се случва в момента със сметосъбирането! Нека заповяда.
   • Ха
    Ха!
    0 -1
    15:26, 28 юли 2020
    Общината има телефонен номер, ама на две ракии как да го набереш, няма как да стане тая работа.

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини