От х:

Днес в x:

Гуми, извадени от р.Арда отиват в помощ на пчеларите

    Няколко камиона с гуми са извадили от река Арда доброволци и еколози при традиционното почистване на водите и брега й край Маджарово.

    Акцията мина тази неделя, а днес организаторите направиха рекапитулацията.

    По традиция почистването от години се прави през април. Тогава обаче водите на реката са по-високи. Заради, наложените мерки покрай коронавируса през тази година почистването беше изместено за юли.

    Сега Арда е по-ниска и имахме възможност да изпълним заплануваното влизане с лодки до място, до което при обстоятелствата през пролетта е почти невъзможно да се достигне- между Маджарово и с. Бориславци, разказа организаторът на екоинициативата Марин Куртев от „Природа Маджарово“ .

    От водите на реката там са извадени гуми, захвърлени от десетилетия.

    Около 40 души са се включили във вчерашното почистване. Боклуците стават все по-малко, посочи Куртев. Въпреки това в събота, доброволец, който и бил възпрепятстван да участва в неделя, е минал по брега и сам е направил оборка. Той се е натъкнал на оставени от недобросъвестни летовници боклуци.

    Към извадените с рафтинг лодки гуми интерес са проявили пчелари от района на Маджарово. Те използват този иначе солиден замърсител на реката и брега за повдигане на пчелните кошери, така че старите ненужни гуми вместо за рециклиране ще отидат за работата в помощ на пчеларите, посочи Марин Куртев.

    От водите на реката при всяка акция по почистването доброволците правят на Фейсбук страницата на събитието и рубрика „Съкровища“, в която публикуват снимки на най-любопитните боклуци, на които са открили. Много от тези снимки са свързани с носталгичното настроение на вече порасналите деца, които се натъкват на захвърлени играчи отпреди няколко поколения или пък на предмети от бита.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Щи
      Щиглец
      18 -2
      21:10, 27 юли 2020
      Не сме хора а свине!
    • 2
      Ем
      Емил Митев
      2 -13
      22:30, 27 юли 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ро
      Росен Пеневски
      9 0
      08:19, 28 юли 2020
      Алоо Община Маджарово!!! Къде Ви е сметосъбирането?! От 3 седмици контейнерите в Бориславци и Малки Воден преливат! Кучетата разпиляват боклуците и се превръщаме в сметище в собствените си домове. Каня г-н Ерджан лично да сезира, какво се случва в момента със сметосъбирането! Нека заповяда.
      • Ха
        Ха!
        0 -1
        15:26, 28 юли 2020
        Общината има телефонен номер, ама на две ракии как да го набереш, няма как да стане тая работа.
    Последни новини