От х:

Днес в x:

18 °C

Обезщетение за собственика на загиналото край Марица стадо от ДФЗ

Собственикът на 28-те крави, които в понеделник загинаха, след като пиха вода от колектор с отрови, вливащ се в р. Марица- Стоян Господинов ще бъде подпомогнат от Държавен фонд „Земеделие“ по схемата de minimis.

С решение на УС на Фонда фермерът ще получи индивидуална компенсация за загубата си и пропуснати ползи от 37 034 лева за едри преживни животни: 20 крави, 1 бик и 7 телета. 28-те животни са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ. Стана ясно, че някои от кравите са били бременни.

Още вчера на мястото на инцидента, докато труповете на отровените животни се събираха  от крайречието, служители от БАБХ-Хасково описаха щетите на стопанина. 

Помощта, която ще му бъде отпусната, ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро за период от три данъчни години, уточняват от разплащателната агенция.

В деня на инцидента Стоян Господинов обясни, че с баща си са се грижили за стадото от 2014 година и вложенията им в него са за около 50 хил.лв. Младият мъж сподели, че досега стадото  е било единственото му препитание. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ил
  Илияна
  23 -3
  18:45, 29 юли 2020
  Оправете си статията! Нищо не се разбира от многобройните правописни грешки!
 • 2
  Ма
  Марияна
  42 -4
  19:03, 29 юли 2020
  Защо ще ги компенсират от фонд "Земеделие"? Те каква вина имат за отравянето на животните? Парите във фонда са от нашите данъци. Нека ги компенсира виновника за отравянето. Или ще му се размине?
  • #Кой
   19 -2
   22:08, 29 юли 2020
   Вашите данъци са капка, това са пари от ЕС.
   Виновникът е свързан с ГЕРБ и ще бъде прикрит.
  • Не
   неохимец
   3 -1
   12:23, 30 юли 2020
   оставете го виновника бе,стефчо е с високо кръвно и нервна криза може ли да сте такива безбожници,ако земе да се гътне ко ша праим в завода без него.голяма работа някъкви си крави,без тях може но без мамин стефчо категорично не.
  • Ем
   Емилия
   2 0
   16:06, 30 юли 2020
   Точно тъка тъпанари защо ще ги прихващат от Де минимис.Отделно трябва да ги платят
 • 3
  Ко
  Коцето
  29 -4
  19:14, 29 юли 2020
  Фонд Земеделие ще дадат от нашите пари!!!
  Трябва да го обезщети Химкомбината!
  Герберско-куомунистически схеми - държавните пари са ничии!
 • 4
  Му
  Мутрите и Бейовете на въжето
  13 -4
  20:17, 29 юли 2020
  Фашистите от Гроб/ДПС се подиграват с хората
  .....
  Само млякото от стадото е към 5000 лева на месец
  • G
   G
   12 -5
   21:34, 29 юли 2020
   20 крави по 30 литра на ден = 600 литра, по 0.70 лв./ литър = 420 лв./ден, по 30 дни = 12 600 лв./месец.
 • 5
  Ко
  Коста
  4 -18
  22:42, 29 юли 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 6
  Гф
  Гфг
  8 -1
  02:31, 30 юли 2020
  Да се махат тия неохимци. И шефовете и работниците са до един все боклуци!
 • 7
  Ма
  Мариана
  7 -2
  09:49, 30 юли 2020
  Доста въпроси предизвиква в мен този спектакъл:
  1. С какъв акъл ще отиваш да си поиш кравите на канал за отпадни води от химически завод при положение, че не няма и 50 метра са водите на река Марица? Нормално е водите използвани за производство, макар и пречистени, да не са годни за пиене от животни. Да не говорим че аварии се случват.
  2. С каква концентрация трябва да са били отровните вещества, как не са се разтворили във водна среда? Тези вещества са разтворими във вода и не би трябвало да се получи като петролен разлив да бъдат съсредоточени на конкретно място.... Във водна среда няма как да изпият толкова силна концентрация, че да умрат на място.
  3. Как тези близо 1000 кг животни ще измрат, а рибите ще оцелеят??????
  4. Как герб веднага се активизираха и организираха раздаването на вода на засегнатите села? Евтин популизъм при условие че те именно спряха водата.
  5. Как тежкия държавен механизъм се задейства толкова бързо, че веднага се изплатиха пари на засегнатия стопанин??????
  6. Как може да се говори за екологична катастрофа без установено замърсяване по поречието на река Марица?
  Тези и доста други въпроси не ми дават мира. Всичко ме води на мисълта, че кравите станаха жертва на политически амбиции на определен кръг от хора, които използват ситуацията, за да отклонят общественото недоволство към тях.
 • 8
  Га
  Гамена
  4 0
  11:16, 30 юли 2020
  Подигравка с хората! Срам и позор
 • 9
  Ге
  георги
  2 -2
  11:38, 30 юли 2020
  Основната вина е на пастира,може ли да поиш животните точно от този канал,който излиза от завода,колкото и пречистена да е водата и да продаваш мляко,което консумират и деца.

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини