От х:

Днес в x:

17 °C

Инициираха подписка за издигането на Капитан Петко за почетен гражданин на Хасково

  Малко преди обед днес в Хасково стартира инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково посмъртно.

  Акцията е на Граждански инициативен комитет и независимото дружество „Доган Хисар”.

  В тази връзка те отвориха и петиция в интернет, събират се подписи и пред входа на музея в Хасково.

  Инициативният комитет се състои основно от млади хора-хасковци, потомци на тракийските бежанци. Те повдигат темата за присъждането на почетната титла на Хасково за Капитан Петко, водени от родолюбиви подбуди.

  „Петко войвода е личност от особена важност за града. Той е негов спасител и закрилник в едни от най-тежките и размирни дни в историята на Хасково и Хасковския край.“, казват от дружеството и  припомнят историята, развила се през 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково. Тогава кап.Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища за помощ и идва с четата си, за да ги защити. Така Хасково остава непокътнат, градът е спасен от опожаряване, от съдбата застигнала Свиленград, например, който е бил сринат със земята буквално.

  В знак на благодарност, признателното население на Хасково и околността дава на Петко войвода „Благодарително писмо”, което гласи: „Дава се настоящето на Негово Благородие Петко Киряков, герой известен и познат нам, който със своята храброст и тримесечното си пребиваване в нашата страна умно и деятелно се стара да заварди местата в страната, отдето преди башибозуците от Родопите се промъкваха и правеха убийства и кражби, но благодарение на гореказаний герой, като се повика и завзе тези места със своята чета, можа да прекъсне всички злини. За това, за знание и истинност на неговите неуморни трудове и патриотическа длъжност удостоверяваме с печатите и подписите си.” На писмото са поставени 173 подписа, 11 печата на градските участъци на Хасково и 20 селски печата, припомня историкът д-р Веселина Узунова. Тя е част от Гражданската инициатива и коментира, че в Хасково е един от най-величествените и красиви паметници на Капитан Петко, изграден от тракиеца Стою Тодоров, но няма нито улица, нито местност кръстена в негова памет. "И преди е имало предложения за обявяването на Капитан Петко за почетен гражданин на Хасково в годините, но те са били отхвърляни. Затова сега настояваме отново за почетното звание, което този български герой заслужава, като поклон от нас", коментира още д-р Веселина Узунова

  Само за петнайсетина минути от старта на подписката на хартия, в нея положиха имената си над 100 хасковлии.

   Членове на дружество „Доган Хисар” призоваха хората, които имат тракийски корени, да донесат стари снимки на своите родственици бежанци от Беломорска Тракия. Много от хората, които се подписаха разказаха, че имат връзка с тракийци. В непринудения разговор някои от тях се оказаха дори от един род от Доганхисар.

  Един от младите хора, които днес също подкрепи инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен хасковец бе Панчо Панев.

  Той няма тракийски корени, но се интересува по-задълбочено от история и по мнението му сравнено с всички войводи по значимост, посветили дейността си и живота си за България, Капитан Петко е постигнал най-много. И то не само за района на Хасково, а като цяло за България.

  Онлайн петицията, която върви в подкрепа на инициативата, вече се подписва от хора от цял свят, добавиха организаторите й.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (26)

  • 1
   25
   2551
   22 -18
   16:28, 4 юни 2020
   Нали има издигнат паметник на капитан Петко Войвода защо е необходимо да се обявява и за почетен гражданин???Неможе ли поне веднъж жив човек да е почетен гражданин???То едва ли някой сред живите има такива заслуги ама стига вече с това обявен за почетен гражданин посмъртно!!Ако не оцениш някого приживе после и палат да му направиш все тая!!
   • Са
    Само питам
    6 -21
    20:32, 4 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Бо
    Бончо Генчев
    9 -9
    09:11, 5 юни 2020
    До кога ще ни правят на маймуни целия град с предложения за починали отдавна хора да стават почетни граждани? Има една добре позната жена със спорна репутация и с още по-спорни и срамни корени, която не заслужава да бъде гражданин, камо ли почетен.
   • Са
    Само питам
    6 -4
    11:38, 5 юни 2020
    Капитан Петко дизертирал ли е от българската армия по време на войните за национално обединение?
    Изоставил ли е другарите си най-позорно след смъртта на Гарибалди?
    Получавал ли е пари и имоти от Русия, за да работи против България?
    Бил ли е приятелят му - Малък Петко заптие на служба в турската империя, след хайдутлука?
   • Чи
    читател
    4 -3
    13:24, 5 юни 2020
    Иди и виж в общината на стената почетните граждани на Хасково преди да пишеш глупости. А защо капитан Петко Войвода трябва да бъде почетен гражданин на Хасково вземи че прочети малко история за да разбереш как този човек спасява града от башибозушката опазност през 1879 г. и тогава пиши глупости.
   • Чи
    Читателю
    5 -2
    13:35, 5 юни 2020
    Читател, разпран руски задник, когато спреш да се информираш от,, Гаварит Масква'' - тогава ще разбереш, че нищо не знаеш...
    Понял Бляд?
   • Ин
    Информация
    2 0
    22:01, 5 юни 2020
    Във филма а и в повечето биографии се премълчава факта че през 1885 г. капитан Петко войвода отказва да вземе участие в Сръбско- българската война..Заявява че е руски офицер и като такъв му е забранено да участва във войната.Той големия патриот се обявява против Съединението защото било против волята на руския император.
  • 2
   Ощ
   още предложения
   18 -14
   17:04, 4 юни 2020
   да направим почетен гражданин и цар Иван-Асен дето е разбил ромеите в битката при Клокотница , и той има заслуги за Хасково да не го опожарят ромеите...…………………….. Насрахте се с това "почетно гражданство начело със Снежа хаджийката"
   • Пр
    предложение
    7 -2
    11:37, 5 юни 2020
    Званието "Почетен гражданин" според мен трябва да се присъжда на съвременници с ясен и видим принос за развитието на града. А за всички достойни, но не между живите, може да с еправи паметник или възпоменателна плоча. Иначе излиза, че Хасково няма днешни достойни за това звание заслужили граждани и.....селяни.
   • Чи
    Читател
    1 -3
    13:27, 5 юни 2020
    Чети историята бре серсемин, какво Хасково при цар Иван-Асен
  • 3
   Да
   Да има викам
   6 -15
   18:10, 4 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Чи
    Читател
    5 -2
    13:29, 5 юни 2020
    Да сложиш народен герой като капитан Петко Войвода до кокашкар като Митю Ганев си е срамна простотия, защо си седнал да пишеш за неща които не знаеш
  • 4
   Ne
   nelicha - нелича
   12 -15
   18:10, 4 юни 2020
   Е да . Капитан Петсо войвода е значима фигура в Бългаската история , но баши бозука от Родопите е бил от Българи ****** , както и тези осъществили Баташкото клане . Срамна страница от нашата история , когато Българи са клали Българи . Родното място на ПЕТКО КИРЯКОВ е Доган хисар в Гърция . Редно е да е почетен гражданин в южнатани съседка . И имотите на бежанците от беломорска тракия да бъдат възстановени.
  • 5
   Не
   Нелич ли си ,биргич ли си
   6 -13
   19:26, 4 юни 2020
   Квото кажеш това е вярно. Каквото са ти казали е... Виж коментара
   • Ne
    nelicha - нелича
    7 -6
    20:22, 4 юни 2020
    Извиявай ама понеже зачепи темата за Митъо Ганев . Аз познавах племенника му . Димитър Халачев .майка му го беше кръстила на брат си. Беше толям приятев на моя баща . От нето съм слушал много истории за знаменития си вуйчо . И в тях нямаше нищо срамно .
   • 25
    2551
    1 -3
    21:56, 4 юни 2020
    Нелич аз познавам Димитър Халачев -много готин човек!!Защо говориш за него в минало време ??Не съм го виждал отдавна да не би.... не дай боже??!!
   • Ne
    nelicha - нелича
    4 -1
    23:02, 4 юни 2020
    Халачев почина преди 30 години от инсулт . Ако приемем че е жив трябва да е на 93 години . Според сегашните норми на живот , които дават 75 години е невъзможно да бъди жив
   • Ча
    Чалъка
    11 -3
    07:19, 5 юни 2020
    Митьо Ганев е обикновен бандит и разбойник, разял глави и ограбвал селяни. Комунистите го правят революционер, за да граби за тях и да пълнят партийната каса.
   • 25
    2551
    2 -1
    13:02, 5 юни 2020
    Явно говорим за различни хора
  • 6
   Тю
   Тюфлекчиев
   9 -11
   20:00, 4 юни 2020
   На Григор Димитров от родата няма ли някой който още не е почетен гражданин, та търсите други. Аз предлагам посмъртно и прадядо му да направим. В последните 4 месеца се видя, че спорта е 9 дупка на кавала, може и без тези неграмотни звезди.
  • 7
   32
   321
   4 0
   07:18, 5 юни 2020
   Свиленград не е ли опожарен до основи по време на балканските войни?
  • 8
   Ка
   Капитана
   8 -3
   09:11, 5 юни 2020
   Може и да греша, но от това което е писано от биографите на капитан Петко, той няма нищо общо с Хасково, освен ,че след освобождението прави възпоменатела среща на хора от бившата си чета в града. Това разбира се на омаловажава заслугите му пред нашата страна. Не съм чул градът ни да е бил заплашван от опожаряване и башибозушки орди, даже от времето на Емин ага, който също не е разграбил и опожарил града. Ако трябва да се почита някой вовйвода който е свързан с нашия град това е Ангел войвода от село Драгойново.
   • Не
    Не чел
    4 -3
    09:54, 5 юни 2020
    Проблемът е, че не си чел, не винаги е достатъчно само чуването.
   • До
    До Капитана
    4 -1
    13:33, 5 юни 2020
    Да бе направил"възпоменателна среща" сигурно не знаеш, че с писмо местните кметове от региона го молят да дойде с четата си да защити селищата от подготвяното башибозушко нахлуване. Та такава е била тази няколкомесечна среща в твоите представи
  • 9
   As
   asco
   11 -2
   09:28, 5 юни 2020
   Капитан Петко Войвода е велика личност за българския народ. И в почитта си към него гражданите на Хасково са издигнали паметник. Мисля, че е редно на заслужилите личности, но вече мъртви, да се прави паметник или паметна плоча. Ако не се сещаме за момента, за заслужили лекари, учители и др. общественици, които заслучават това почетно звание, то една година можем да минем и без него.
  • 10
   Ге
   Героят да си остане герой
   10 -1
   09:40, 5 юни 2020
   Капитан Петко войвода е достоен за почетен гражданин на всеки град в страната, но дали е необходимо да наредим един истински герой до някои спорни фигури, накичени с това звание?

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини