От х:

Днес в x:

30 °C

Инициираха подписка за издигането на Капитан Петко за почетен гражданин на Хасково

  Малко преди обед днес в Хасково стартира инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково посмъртно.

  Акцията е на Граждански инициативен комитет и независимото дружество „Доган Хисар”.

  В тази връзка те отвориха и петиция в интернет, събират се подписи и пред входа на музея в Хасково.

  Инициативният комитет се състои основно от млади хора-хасковци, потомци на тракийските бежанци. Те повдигат темата за присъждането на почетната титла на Хасково за Капитан Петко, водени от родолюбиви подбуди.

  „Петко войвода е личност от особена важност за града. Той е негов спасител и закрилник в едни от най-тежките и размирни дни в историята на Хасково и Хасковския край.“, казват от дружеството и  припомнят историята, развила се през 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково. Тогава кап.Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища за помощ и идва с четата си, за да ги защити. Така Хасково остава непокътнат, градът е спасен от опожаряване, от съдбата застигнала Свиленград, например, който е бил сринат със земята буквално.

  В знак на благодарност, признателното население на Хасково и околността дава на Петко войвода „Благодарително писмо”, което гласи: „Дава се настоящето на Негово Благородие Петко Киряков, герой известен и познат нам, който със своята храброст и тримесечното си пребиваване в нашата страна умно и деятелно се стара да заварди местата в страната, отдето преди башибозуците от Родопите се промъкваха и правеха убийства и кражби, но благодарение на гореказаний герой, като се повика и завзе тези места със своята чета, можа да прекъсне всички злини. За това, за знание и истинност на неговите неуморни трудове и патриотическа длъжност удостоверяваме с печатите и подписите си.” На писмото са поставени 173 подписа, 11 печата на градските участъци на Хасково и 20 селски печата, припомня историкът д-р Веселина Узунова. Тя е част от Гражданската инициатива и коментира, че в Хасково е един от най-величествените и красиви паметници на Капитан Петко, изграден от тракиеца Стою Тодоров, но няма нито улица, нито местност кръстена в негова памет. "И преди е имало предложения за обявяването на Капитан Петко за почетен гражданин на Хасково в годините, но те са били отхвърляни. Затова сега настояваме отново за почетното звание, което този български герой заслужава, като поклон от нас", коментира още д-р Веселина Узунова

  Само за петнайсетина минути от старта на подписката на хартия, в нея положиха имената си над 100 хасковлии.

   Членове на дружество „Доган Хисар” призоваха хората, които имат тракийски корени, да донесат стари снимки на своите родственици бежанци от Беломорска Тракия. Много от хората, които се подписаха разказаха, че имат връзка с тракийци. В непринудения разговор някои от тях се оказаха дори от един род от Доганхисар.

  Един от младите хора, които днес също подкрепи инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен хасковец бе Панчо Панев.

  Той няма тракийски корени, но се интересува по-задълбочено от история и по мнението му сравнено с всички войводи по значимост, посветили дейността си и живота си за България, Капитан Петко е постигнал най-много. И то не само за района на Хасково, а като цяло за България.

  Онлайн петицията, която върви в подкрепа на инициативата, вече се подписва от хора от цял свят, добавиха организаторите й.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (26)

  • 1
   25
   2551
   22 -18
   16:28, 4 юни 2020
   Нали има издигнат паметник на капитан Петко Войвода защо е необходимо да се обявява и за почетен гражданин???Неможе ли поне веднъж жив човек да е почетен гражданин???То едва ли някой сред живите има такива заслуги ама стига вече с това обявен за почетен гражданин посмъртно!!Ако не оцениш някого приживе после и палат да му направиш все тая!!
   • Са
    Само питам
    6 -21
    20:32, 4 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Бо
    Бончо Генчев
    9 -9
    09:11, 5 юни 2020
    До кога ще ни правят на маймуни целия град с предложения за починали отдавна хора да стават почетни граждани? Има една добре позната жена със спорна репутация и с още по-спорни и срамни корени, която не заслужава да бъде гражданин, камо ли почетен.
   • Са
    Само питам
    6 -4
    11:38, 5 юни 2020
    Капитан Петко дизертирал ли е от българската армия по време на войните за национално обединение?
    Изоставил ли е другарите си най-позорно след смъртта на Гарибалди?
    Получавал ли е пари и имоти от Русия, за да работи против България?
    Бил ли е приятелят му - Малък Петко заптие на служба в турската империя, след хайдутлука?
   • Чи
    читател
    4 -3
    13:24, 5 юни 2020
    Иди и виж в общината на стената почетните граждани на Хасково преди да пишеш глупости. А защо капитан Петко Войвода трябва да бъде почетен гражданин на Хасково вземи че прочети малко история за да разбереш как този човек спасява града от башибозушката опазност през 1879 г. и тогава пиши глупости.
   • Чи
    Читателю
    5 -2
    13:35, 5 юни 2020
    Читател, разпран руски задник, когато спреш да се информираш от,, Гаварит Масква'' - тогава ще разбереш, че нищо не знаеш...
    Понял Бляд?
   • Ин
    Информация
    2 0
    22:01, 5 юни 2020
    Във филма а и в повечето биографии се премълчава факта че през 1885 г. капитан Петко войвода отказва да вземе участие в Сръбско- българската война..Заявява че е руски офицер и като такъв му е забранено да участва във войната.Той големия патриот се обявява против Съединението защото било против волята на руския император.
  • 2
   Ощ
   още предложения
   18 -14
   17:04, 4 юни 2020
   да направим почетен гражданин и цар Иван-Асен дето е разбил ромеите в битката при Клокотница , и той има заслуги за Хасково да не го опожарят ромеите...…………………….. Насрахте се с това "почетно гражданство начело със Снежа хаджийката"
   • Пр
    предложение
    7 -2
    11:37, 5 юни 2020
    Званието "Почетен гражданин" според мен трябва да се присъжда на съвременници с ясен и видим принос за развитието на града. А за всички достойни, но не между живите, може да с еправи паметник или възпоменателна плоча. Иначе излиза, че Хасково няма днешни достойни за това звание заслужили граждани и.....селяни.
   • Чи
    Читател
    1 -3
    13:27, 5 юни 2020
    Чети историята бре серсемин, какво Хасково при цар Иван-Асен
  • 3
   Да
   Да има викам
   6 -15
   18:10, 4 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Чи
    Читател
    5 -2
    13:29, 5 юни 2020
    Да сложиш народен герой като капитан Петко Войвода до кокашкар като Митю Ганев си е срамна простотия, защо си седнал да пишеш за неща които не знаеш
  • 4
   Ne
   nelicha - нелича
   11 -15
   18:10, 4 юни 2020
   Е да . Капитан Петсо войвода е значима фигура в Бъ... Виж коментара
  • 5
   Не
   Нелич ли си ,биргич ли си
   6 -12
   19:26, 4 юни 2020
   Квото кажеш това е вярно. Каквото са ти казали е... Виж коментара
   • Ne
    nelicha - нелича
    7 -6
    20:22, 4 юни 2020
    Извиявай ама понеже зачепи темата за Митъо Ганев . Аз познавах племенника му . Димитър Халачев .майка му го беше кръстила на брат си. Беше толям приятев на моя баща . От нето съм слушал много истории за знаменития си вуйчо . И в тях нямаше нищо срамно .
   • 25
    2551
    1 -3
    21:56, 4 юни 2020
    Нелич аз познавам Димитър Халачев -много готин човек!!Защо говориш за него в минало време ??Не съм го виждал отдавна да не би.... не дай боже??!!
   • Ne
    nelicha - нелича
    4 -1
    23:02, 4 юни 2020
    Халачев почина преди 30 години от инсулт . Ако приемем че е жив трябва да е на 93 години . Според сегашните норми на живот , които дават 75 години е невъзможно да бъди жив
   • Ча
    Чалъка
    11 -3
    07:19, 5 юни 2020
    Митьо Ганев е обикновен бандит и разбойник, разял глави и ограбвал селяни. Комунистите го правят революционер, за да граби за тях и да пълнят партийната каса.
   • 25
    2551
    2 -1
    13:02, 5 юни 2020
    Явно говорим за различни хора
  • 6
   Тю
   Тюфлекчиев
   9 -11
   20:00, 4 юни 2020
   На Григор Димитров от родата няма ли някой който още не е почетен гражданин, та търсите други. Аз предлагам посмъртно и прадядо му да направим. В последните 4 месеца се видя, че спорта е 9 дупка на кавала, може и без тези неграмотни звезди.
  • 7
   32
   321
   4 0
   07:18, 5 юни 2020
   Свиленград не е ли опожарен до основи по време на балканските войни?
  • 8
   Ка
   Капитана
   8 -3
   09:11, 5 юни 2020
   Може и да греша, но от това което е писано от биографите на капитан Петко, той няма нищо общо с Хасково, освен ,че след освобождението прави възпоменатела среща на хора от бившата си чета в града. Това разбира се на омаловажава заслугите му пред нашата страна. Не съм чул градът ни да е бил заплашван от опожаряване и башибозушки орди, даже от времето на Емин ага, който също не е разграбил и опожарил града. Ако трябва да се почита някой вовйвода който е свързан с нашия град това е Ангел войвода от село Драгойново.
   • Не
    Не чел
    4 -3
    09:54, 5 юни 2020
    Проблемът е, че не си чел, не винаги е достатъчно само чуването.
   • До
    До Капитана
    4 -1
    13:33, 5 юни 2020
    Да бе направил"възпоменателна среща" сигурно не знаеш, че с писмо местните кметове от региона го молят да дойде с четата си да защити селищата от подготвяното башибозушко нахлуване. Та такава е била тази няколкомесечна среща в твоите представи
  • 9
   As
   asco
   11 -2
   09:28, 5 юни 2020
   Капитан Петко Войвода е велика личност за българския народ. И в почитта си към него гражданите на Хасково са издигнали паметник. Мисля, че е редно на заслужилите личности, но вече мъртви, да се прави паметник или паметна плоча. Ако не се сещаме за момента, за заслужили лекари, учители и др. общественици, които заслучават това почетно звание, то една година можем да минем и без него.
  • 10
   Ге
   Героят да си остане герой
   10 -1
   09:40, 5 юни 2020
   Капитан Петко войвода е достоен за почетен гражданин на всеки град в страната, но дали е необходимо да наредим един истински герой до някои спорни фигури, накичени с това звание?

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  11 юли 2020
  Последни новини